Wykonanie
Składniki / Ingredients:1 (250 ml) szklanka
mleka / 1 (250 ml) cup of milk1 (250 ml) szklanka
wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of
soda water2 (500 g) szklanki
mąki / 2 (500 g) cups of
flour3
jajka / 3 eggs16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarszczypta
soli / pinch of salt250 g
twarogu półtłustego / 250 g
curd semi greasy150 g
jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g
natural yogurt without sugar1
żółtko / 1 egg yolk2 łyżki
cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
olej do smażenia / oil for fryingSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli
jajka,
cukier waniliowy i szczypta
soli ubijamy ze sobą.
Potem dodajemy
mąkę,
mleko,
wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę
wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem
twaróg w misce, dodajemy
żółtko,
cukier trzcinowy i
jogurt, a
potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z
serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem
truskawkowym i przyozdabiamy
truskawkami. Prosto i smacznie!*****First, we
make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then, we add
flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We
make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and
yogurt, then we mix everything together
very well. We wrap pancakes with cheese in scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we
pour them strawberry mousse and we decorate strawberries. Simple and delicious!Przepis na mus
truskawkowy / Recipe for strawberry mousse