ßßß
Składniki / Ingredients:1 (250 ml) szklanka mleka / 1 (250 ml) cup of milk1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes3 jajka / 3 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarszczypta soli / pinch of saltskórka z 1 cytryny / peel with 1 lemonsok z 1 cytryny / juice of 1 lemon1 łyżeczka aromatu cytrynowego / 1 teaspoon lemon aroma500 g twarogu półtłustego / 500 g curd semi greasy150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar1 żółtko / 1 egg yolk2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar caneolej do smażenia / oil for fryingPrzygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy je kremem cytrynowym i przyozdabiamy kawałkami pomarańczy. Prosto i smacznie!*****First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar, aroma, juice of lemon, peel and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and yogurt, then we mix everything together very well. We wrap pancakes with cheese in scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we pour them lemon cream and we decorate pieces of orange. Simple and delicious!Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream