Wykonanie
Tak. Przyznajemy. Cała nasza rodzina jest uzależniona. Jesteśmy zapiekankożercami , tostowyjadaczami, sandwichofanami i tak dalej... tytułów można nam przypisać niemało. A skoro publicznie przyznajemy się do naszych słabości to musi oznaczać, że posiadamy już tajemną wiedzę w tym temacie. Od lat wszystko co zapiekane, podpiekane i charakteryzujące się ciągnącym
serem robimy na wiele sposobów. Niby zamysł jest ten sam - łatwy, prosty, wręcz banalny, a pyszny, ale smaki możemy uzyskać zupełnie niepodobne do siebie. Wszystko zależy od składników i od tego jak i czym nasze
pieczywko potraktujemy. Dziś to co wszyscy kochają. Szybkie zapiekaneczki na raz. Genialne jako odpowiedź na "przegląd lodówki" i wykorzystanie nadmiaru
wędliny,
sera,
pieczarek. Twarde, czerstwe
pieczywo też odżyć może.


SKŁADNIKI:- Chleb/bułki,-
masło,-
serek do smarowania,-
ser żółty,-
wędlina,-
pieczarki,-
cebula,-
ogórki (Tym razem Pikle
ORZECH),-
kukurydza,-
czarny pieprz,-
przyprawa domowa typu
vegeta,-
czosnek niedźwiedzi,-
pieprz Cayenne/Dodatkowo: keczup/dip
czosnkowy
WYKONANIE:Łatwizna - Chleb/bułki smarujemy
masłem,
serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze
sera żółtego. Kroimy
cebulę w
pióra, mieszamy ją z domową
vegetą i odrobiną
oleju. Ścieramy
ser żółty, kroimy
pieczarki, ogóreczki,
szynkę. Dodajemy do
cebuli razem z
kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na kanapki. Kroimy je na mniejsze i dekorujemy
keczupem.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni góra-dół, termoobieg, 20 minut. (Czas zależny od tego jaki stopień chrupkości chcemy osiągnąć. My dla części rodziny wyciągamy po 15 minutach a dla tych, którzy lubią mocno zrobione zostawiamy jeszcze na kolejne 10 min.)

Jak już wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji
pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego
pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na
chleby,
bułki i inne pyszności, zaspokajać "
pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może kogoś zainspiruje do kombinowania z tak podstawowym składnikiem jakim jest
chleb.Tego typu zapiekanie sprawdzi się nie tylko w bezglutenowych domach. Nie znamy mieszkań, w których nigdy nie zostawałoby
pieczywo i rodzin, które na luzie podeszłyby do wyrzucania takich "kamieni". Pojawia się wtedy w głowie pytanie "co
mogę z tym zrobić" i w efekcie "przecież cholera, nie potrzebuję kilogramów
bułki tartej". :) A zapiekanki... zapiekanki każdy chętnie zje i twarde
pieczywo też się ucieszy z nowego życia.A jeśli ktoś nadal szuka bezglutenowego
pieczywa idealnego to zapraszamy go tu: KLIKNIJ.1.
Chleb razowy bezglutenowy (DB)2. Bułeczki owsiane, bezglutenowe (DB)3.
Chleb owsiany bezglutenowy (DB)4. Chlebek turecki bezglutenowy nadziany.5. Bezglutenowy chlebek z
łososiem6. Bezglutenowe tureckie
chlebki z
indykiem7. Bezglutenowy
chleb razowy z tapiokąAby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
