Wykonanie
Nasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego
pieczywa i resztek
wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół
chleba-6
jajek-kawałek
kiełbasy-10 dkg
żółtego sera-kilka
pieczarek-
cebula-10 dkg
masła-
pieprzChleb kroimy w kostkę,
kiełbasę w plasterki,
cebulę w półplasterki,
pieczarki w plasterkia
ser tarkujemy na dużych oczkach.
Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego
masła, wrzucamy pokrojony
chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.
Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.
Na patelni rozgrzewamy resztę
masła i podsmażamy na nim
cebulę z
kiełbasąa kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.
Jajka przyprawiamy do smaku
pieprzem i roztrzepujemy.
Usmażoną
kiełbasę z
cebulą i
pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamyroztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut.
Posypujemy
serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się
sera.
Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem
ketchupu,
ale jak dołożymy plasterki
pomidora,
ogórka i odrobinę
szczypiorku-zapiekanka zyska na smaku.