Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na wielowarstwową zapiekankę, idealną w zimowe chłody.Zapiekanka składa się z czterech warstw: na samym dole
kiszona kapusta, następnie
kiełbasa,
pieczarki z
cebulą, a na samym wierzchu
żółty ser.Wszystkie te smaki będą dobrze się połączą, przy ogólnie zachowanych proporcjach z poniższego przepisu, dając nam wspaniały obiad, bądź kolację.Zapraszam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej zapiekanki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):-
masło- 20-30dg drobno pokrojonej
kiszonej kapusty- 30dg
kiełbasy pokrojonej w kostkę- 1 większa
cebula drobno posiekana- 40dg
pieczarek drobno pokrojonych- 20dg tartego
żółtego sera (Podlaski lub podobny rodzaj)-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i dusimy w rondlu z łyżką
masła przez około 15 minut.2)
Cebulę i
pieczarki podsmażamy na łyżce
masła, do miękkości i odparowania
wody z
pieczarek, po czym przyprawiamy
solą i
pieprzem.3) Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, po czym wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: podgotowaną
kapustę.4) Na
kapustę wykładamy pokrojoną
kiełbasę.5) Na
kiełbasę wykładamy
pieczarki z
cebulą z patelni.6) Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy 20 minut.7) Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika i wykładamy na wierzch
starty ser.8) Zapiekamy kolejne 10 minut, do roztopienia
sera.
Smacznego =)