ßßß
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- masło- 20-30dg drobno pokrojonej kiszonej kapusty- 30dg kiełbasy pokrojonej w kostkę- 1 większa cebula drobno posiekana- 40dg pieczarek drobno pokrojonych- 20dg tartego żółtego sera (Podlaski lub podobny rodzaj)- sól i pieprzSposób wykonania:1) Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i dusimy w rondlu z łyżką masła przez około 15 minut.2) Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła, do miękkości i odparowania wody z pieczarek, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.3) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, po czym wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: podgotowaną kapustę.4) Na kapustę wykładamy pokrojoną kiełbasę.5) Na kiełbasę wykładamy pieczarki z cebulą z patelni.6) Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy 20 minut.7) Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika i wykładamy na wierzch starty ser.8) Zapiekamy kolejne 10 minut, do roztopienia sera.
Smacznego =)