ßßß
Potrzebne będą (na ok.3 porcje):- 2 łyżki masła- ok. 200g kiszonej kapusty odciśniętej z nadmiaru soku- 250g dowolnej kiełbasy, wędzonej lub gotowanej- 1 średnia cebula- 200g pieczarek- 4 plastry żółtego sera, np. Goudy- sól, pieprz, majeranekSposób wykonania:1) Kapustę gotujemy z łyżką masła w niedużym rondelku ok. 10 minut.2) Kiełbasę, cebulę i pieczarki kroimy w niewielką kostkę.3) Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła, a gdy odparuje większość cieczy, dodajemy kiełbasę i smażymy kolejne ok. 5 minut, do lekkiego przyrumienienia kiełbasy i wysuszenia zawartości patelni.4) Naczynie żaroodporne o bokach ok. 20x20cm smarujemy masłem i wykładamy, jako pierwszą warstwą, kapustą.5) Na kapustę wykładamy zawartość patelni i zapiekamy w 200 stopniach C ok. 20 minut.6) Układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
7) Podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym lub ryżem lub bagietką oraz kilkoma plasterkami pomidora.
Smacznego =)Agnieszka