ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kapustą (3)

Zapiekanka z kapustą (3)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś zapraszamy na kolejną zapiekankę na kiszonej kapuście. W tej wersji została użyta kiełbasa smażona razem z cebulą i pieczarkami oraz ser w plastrach, nie tarty. Zapiekanki na kapuście nieco przypominają smakiem bigos, ze względu na podobne składniki, które można urozmaicać według własnych upodobań oraz nastroju =)
Potrzebne będą (na ok.3 porcje):
- 2 łyżki masła
- ok. 200g kiszonej kapusty odciśniętej z nadmiaru soku
- 250g dowolnej kiełbasy, wędzonej lub gotowanej
- 1 średnia cebula
- 200g pieczarek
- 4 plastry żółtego sera, np. Goudy
- sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:
1) Kapustę gotujemy z łyżką masła w niedużym rondelku ok. 10 minut.
2) Kiełbasę, cebulę i pieczarki kroimy w niewielką kostkę.
3) Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła, a gdy odparuje większość cieczy, dodajemy kiełbasę i smażymy kolejne ok. 5 minut, do lekkiego przyrumienienia kiełbasy i wysuszenia zawartości patelni.
4) Naczynie żaroodporne o bokach ok. 20x20cm smarujemy masłem i wykładamy, jako pierwszą warstwą, kapustą.
5) Na kapustę wykładamy zawartość patelni i zapiekamy w 200 stopniach C ok. 20 minut.
6) Układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
7) Podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym lub ryżem lub bagietką oraz kilkoma plasterkami pomidora.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/zapiekanka-z-kapusta-3.html