Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszamy na kolejną zapiekankę na
kiszonej kapuście. W tej wersji została użyta
kiełbasa smażona razem z
cebulą i
pieczarkami oraz
ser w plastrach, nie tarty. Zapiekanki na
kapuście nieco przypominają smakiem bigos, ze względu na podobne składniki, które można urozmaicać według własnych upodobań oraz nastroju =)
Potrzebne będą (na ok.3 porcje):- 2 łyżki
masła- ok. 200g
kiszonej kapusty odciśniętej z nadmiaru soku- 250g dowolnej
kiełbasy, wędzonej lub gotowanej- 1 średnia
cebula- 200g
pieczarek- 4 plastry
żółtego sera, np. Goudy-
sól,
pieprz,
majeranekSposób wykonania:1)
Kapustę gotujemy z łyżką
masła w niedużym rondelku ok. 10 minut.2)
Kiełbasę,
cebulę i
pieczarki kroimy w niewielką kostkę.3)
Cebulę i
pieczarki podsmażamy na łyżce
masła, a gdy odparuje większość cieczy, dodajemy
kiełbasę i smażymy kolejne ok. 5 minut, do lekkiego przyrumienienia
kiełbasy i wysuszenia zawartości patelni.4) Naczynie żaroodporne o bokach ok. 20x20cm smarujemy
masłem i wykładamy, jako pierwszą warstwą,
kapustą.5) Na
kapustę wykładamy zawartość patelni i zapiekamy w 200 stopniach C ok. 20 minut.6) Układamy na wierzchu plastry
sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
7) Podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym lub
ryżem lub
bagietką oraz kilkoma plasterkami
pomidora.
Smacznego =)Agnieszka