Wykonanie
Cześć =) W poświątecznym okresie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na zapiekankę w jeszcze świątecznym nastroju, nawiązującą smakiem do tradycyjnych wigilijno-bożonarodzeniowych dań takich jak bigos i
kapusta z
grzybami. Zapiekanka składa się z czterech warstw: na samym dole
kiszona kapusta, następnie
wędzona szynka,
pieczarki z
cebulą i na samym wierzchu
żółty ser. Do takiej zapiekanki można również wykorzystać pozostałe po świętach bigosy,
kapustę z
grzybami lub
grochem (zamiast samej
kiszonej kapusty),
wędliny (np.
kiełbasę,
baleron,
szynkę). Wszystkie te smaki będą dobrze się łączyć, przy ogólnie zachowanych proporcjach z poniższego przepisu =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):-
masło- 200g drobno pokrojonej
kiszonej kapusty- 300g
szynki wędzonej pokrojonej w kostkę- 1 większa
cebula drobno posiekana- 400g
pieczarek drobno pokrojonych- 200g tartego
żółtego sera (Podlaski lub podobny rodzaj)-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i dusimy w rondlu z łyżką
masła z ok. 15 minut.2)
Cebulę i
pieczarki podsmażamy na łyżce
masła, do miękkości i odparowania
wody z
pieczarek, po czym przyprawiamy
solą i
pieprzem.3) Naczynie żaroodporne wielkości ok. 20cm x 20cm smarujemy
masłem, po czym wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: podgotowaną
kapustę.
4) Na
kapustę wykładamy pokrojoną
szynkę.
5) Na
szynkę wykładamy
pieczarki z
cebulą z patelni.
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i zapiekamy 20 minut.7) Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika i wykładamy na wierzch
starty ser.
8) Zapiekamy kolejne 10 minut do roztopienia
sera.
9) Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem
ziemniaków lub
pieczywa.
Smacznego =)Agnieszka