ßßß

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- masło- 200g drobno pokrojonej kiszonej kapusty- 300g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę- 1 większa cebula drobno posiekana- 400g pieczarek drobno pokrojonych- 200g tartego żółtego sera (Podlaski lub podobny rodzaj)- sól i pieprzSposób wykonania:1) Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i dusimy w rondlu z łyżką masła z ok. 15 minut.2) Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła, do miękkości i odparowania wody z pieczarek, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.3) Naczynie żaroodporne wielkości ok. 20cm x 20cm smarujemy masłem, po czym wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: podgotowaną kapustę.
4) Na kapustę wykładamy pokrojoną szynkę.
5) Na szynkę wykładamy pieczarki z cebulą z patelni.
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i zapiekamy 20 minut.7) Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika i wykładamy na wierzch starty ser.
8) Zapiekamy kolejne 10 minut do roztopienia sera.
9) Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Smacznego =)Agnieszka