Wykonanie
Zapiekankę zrobiłam wczoraj wieczorem. Założenie było proste: przygotować obiad na minimum 3 dni (najbliższe trzy dni urlopu planuję spędzić w domu ucząc się do sobotniego egzaminu ... o zgrozo) a taka zapiekanka świetnie się nadaje do tego celu. Wystarczy podgrzać i... obiad z głowy.UWAGA: zapiekanka bezpośrednio po przygotowaniu rozpada się na talerzu. Jeśli zależy nam na zwartej konsystencji (pozwalającej kroić zapiekankę na równe kawałki) należy zrobić ją dzień wcześniej i potrzymać w lodówce :)SKŁADNIKIobiad na 3 dni dla dwóch osób:torebka
makaronu 500g1
brokuł3
piersi z kurczaka (ok 800g)5 łyżek
oliwy ziołowej (najlepiej zalewy z
suszonych pomidorów)2 duże ząbki
czosnku1
czerwona papryka1 pełna łyżeczka
pieprzu ziołowegopół łyżeczki
ostrej papryki chilipół łyżeczki
kurkumysól (ilość wedle uznania)10
suszonych pomidorów200g
żółtego sera (u mnie Gouda)50g
sera pleśniowego ( u mnie Lazur Srebrzysty)1 duża (400ml)
śmietana 30%1
pomidor1 kula
sera mozzarella w zalewiePo pierwsze:
makaron ugotować al dente (aby został jeszcze lekko niedogotowany), odlać, zlać zimną
wodą i zostawić do wystygnięcia.Po drugie:
brokuł rozdzielić na małe różyczki, podgotować około 5 minut i odlać - zostawić do wystygnięcia.Po kolejne: przygotować
mięso :)Na patelni rozgrzać
oliwę, wkroić do niej plastry
czosnku i zrumienić. Dodać posiekaną w kosteczkę
paprykę a następnie po kilku minutach
przyprawy:
ostrą paprykę,
pieprz ziołowy i
kurkumę.Do tak przygotowanej aromatycznej bazy dodać pokrojonego w kosteczkę
kurczaka. Całość chwilę podsmażyć , posolić i po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia - odrobinę przestudzić.Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki:
makaron,
brokuł oraz
kurczaka. Całość dokładnie łączymy z startym na tarce
żółtym serem oraz pokrojonymi
suszonymi pomidorami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
śmietaną wymieszaną z pokruszonym
serem pleśniowym.Zapiekankę pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez około 30 minut - koniecznie pod przykryciem, inaczej wyschnie!Po tym czasie układamy na wierzch
mozzarellę i
pomidory - podpiekamy już bez przykrycia kolejne 10 minut.Zapiekankę podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca - jest wtedy najsmaczniejsza.SMACZNEGO
