WIOSNA WIOSNA WIOSNA!!! Doczekaliśmy się :) Śnieg topnieje - właściwie to już prawie nie ma po nim śladu, ptaki pięknie śpiewają i jest tak milusio ciepło - wiosna wiosna... a z wiosną lekka, smaczna i aromatyczna zupka jarzynowa.SKŁADNIKI:3 l wody3 skrzydełka drobiowe (lub porcje rosołowe)3 listki laurowe5 kulek ziela angielskiego7 kulek pieprzu czarnego1/4 selera3 średnie marchewki5 niewielkich ziemniaków250g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej)300g kalafiora (u mnie też mrożony)por (ok 3cm)1 łyżka ryżu2 łyżki koperku1 płaska łyżka ziół prowansalskichsólśmietana 12% (pół małego pojemniczka - ok 100g)2 łyżki mąki (płaskie)Co tu dużo mówić...wszyscy wiecie jak się gotuje zupę, ale na wszelki wypadek receptura w mega giga wielkim skrócie i uproszczeniu :)Woda + listki laurowe +ziele angielskie + kulki pieprzu + skrzydełka - zagotować.Dodać pokrojone: seler i marchewkę, a po kilku minutach fasolkę i kalafiora, następnie ziemniaki, pora.Na końcu dorzucić ziemniaki (pokrojone w kostkę), ryż , koperek i zioła prowansalskie.Całość gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Wtedy zupkę należy zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody i doprawić do smaku. Gotować jeszcze chwilę i... gotowe.SMACZNEGOZupka jest raczej lekka - idealna dla osób będących na diecie. Aby ją jednak jeszcze troszkę "odchudzić" można zrezygnować z mięsa lub zamienić śmietanę na lekki jogurt naturalny.