ßßß Cookit - przepis na Lekka wiosenna zupa jarzynowa

Lekka wiosenna zupa jarzynowa

nazwa

Wykonanie

WIOSNA WIOSNA WIOSNA!!! Doczekaliśmy się :) Śnieg topnieje - właściwie to już prawie nie ma po nim śladu, ptaki pięknie śpiewają i jest tak milusio ciepło - wiosna wiosna... a z wiosną lekka, smaczna i aromatyczna zupka jarzynowa.
SKŁADNIKI:
3 l wody
3 skrzydełka drobiowe (lub porcje rosołowe)
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
7 kulek pieprzu czarnego
1/4 selera
3 średnie marchewki
5 niewielkich ziemniaków
250g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej)
300g kalafiora (u mnie też mrożony)
por (ok 3cm)
1 łyżka ryżu
2 łyżki koperku
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
sól
śmietana 12% (pół małego pojemniczka - ok 100g)
2 łyżki mąki (płaskie)
Co tu dużo mówić...wszyscy wiecie jak się gotuje zupę, ale na wszelki wypadek receptura w mega giga wielkim skrócie i uproszczeniu :)
Woda + listki laurowe +ziele angielskie + kulki pieprzu + skrzydełka - zagotować.
Dodać pokrojone: seler i marchewkę, a po kilku minutach fasolkę i kalafiora, następnie ziemniaki, pora.
Na końcu dorzucić ziemniaki (pokrojone w kostkę), ryż , koperek i zioła prowansalskie.
Całość gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Wtedy zupkę należy zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody i doprawić do smaku. Gotować jeszcze chwilę i... gotowe.
SMACZNEGO
Zupka jest raczej lekka - idealna dla osób będących na diecie. Aby ją jednak jeszcze troszkę "odchudzić" można zrezygnować z mięsa lub zamienić śmietanę na lekki jogurt naturalny.
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/lekka-wiosenna-zupa-jarzynowa.html