Wykonanie
Imieniny Katarzyny - to w moim przypadku chata pełna ludzi :) Główkowałam czym nakarmić "stado" wygłodniałych gości...teściowa ma chory żołądek, jej mąż ostatnio też na diecie... myślałam i myślałam...co by tu zrobić aby wszyscy moi goście byli zadowoleni. Padło na dietetycznego
kurczaka z warzywami i
pieczarkami.
Mężo zrobił pierwszy test - wyszło nieźle :) Mam nadzieję, że innym tez zasmakuje :)SKŁADNIKI(obiad dla 4-5 osób):dwie podwójne
piersi z kurczakasól,
pieprz,
papryka ostra2 duże
marchweki2 duże
pietruszki1 spory
brokuł1 mała
czerwona papryka450 g małych
pieczarek1 duża
cebulaolej do smażenia (ok 5 łyżek)
ser żółty tarty (dwie garście)
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy na spore kawałki (z jednej podwójnej piersi powinno wyjść 6-8 kawałków), przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką - zostawiamy na około godzinkę w chłodnym miejscu.Po tym czasie przekładamy
mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min w piekarniku ustawionym na 200 stopni.
Marchew i
pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki,
paprykę w paseczki.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze aż zrobią sie całkiem miękkie.
Cebulkę siekamy na drobno i podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone "na 4"
pieczarki. Dusimy na dużym ogniu do zmniejszenia objętości. Gdy
pieczarki odparują
wodę i zaczną się przysmażać zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy
pieprz i
sól do smaku.Do innego naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane na parze warzywa, na to układamy upieczone
mięso a następnie
pieczarki. Całość posypujemy tartym
serem i jeszcze na około 15 minut wstawiamy do piekarnika by wszystkie składniki "przeszły smakiem" a
ser delikatnie się zapiekł.Podajemy z ziemniaczkami i
pomidorkami z
cebulką :)SMACZNEGOPrzedstawione powyżej danie to mój dzisiejszy "wymysł" - nigdy wcześniej nie robiłam
piersi z kurczaka w takiej formie. Liczę na Wasze opinie, propozycje modyfikacji przepisu itp, które można zamieszczać w dziale: komentarze.