Wykonanie
Idealne bezglutenowe wegańskie ciasto
marchewkowe bez dodatku
cukru. Najlepsze ciasto
marchewkowe jakie do tej
pory jadłam. Przygotowanie bezglutenowego wypieku bez dodatku
jajek i
mleka na prawdę jest możliwe. Ciasto wychodzi wilgotne, miękkie, nie kruszy się... jest przepyszne... mogłabym jeść je codziennie.

Składniki:250 g
mąki ryżowej50 g
mąki ziemniaczanejpół szklanki
daktylipół szklanki
rodzynek2 łyżki
miodu300 g startej
marchwi200 ml
oleju rzepakowego3 łyżki
siemienia lnianego, zmielonego3/4 szklanki ciepłej
wodyprzyprawy: 1 łyżeczka
cynamonu, pół łyżeczki
imbiru, pół łyżeczki
gałki muszkatołowejpół łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejSposób przygotowania:1.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach.2.
Daktyle pokroić, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.3.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 5 min zlać
wodę.4.
Siemię lniane zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na 5 min.5.
Mąkę wymieszać z
sodą,
solą i
przyprawami.6. Do startej
marchewki dodać
olej,
siemię lniane,
daktyle,
rodzynki,
miód.7. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać.8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 min.SMACZNEGO!