ßßß Cookit - przepis na Wegańskie, bezglutenowe ciasto marchewkowe

Wegańskie, bezglutenowe ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Idealne bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe bez dodatku cukru. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory jadłam. Przygotowanie bezglutenowego wypieku bez dodatku jajek i mleka na prawdę jest możliwe. Ciasto wychodzi wilgotne, miękkie, nie kruszy się... jest przepyszne... mogłabym jeść je codziennie.
Składniki:
250 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
pół szklanki daktyli
pół szklanki rodzynek
2 łyżki miodu
300 g startej marchwi
200 ml oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
3/4 szklanki ciepłej wody
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.
2. Daktyle pokroić, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.
3. Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 5 min zlać wodę.
4. Siemię lniane zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na 5 min.
5. Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawami.
6. Do startej marchewki dodać olej, siemię lniane, daktyle, rodzynki, miód.
7. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać.
8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 min.
SMACZNEGO!
Źródło:http://agata-cooking.blogspot.com/2015/08/weganskie-bezglutenowe-ciasto.html