Wykonanie
Składniki
SOS POMIDOROWY:puszka
pomidorówłyżka
koncentratu pomidorowego1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
cukrubazylia,
oreganosól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Cebulę pokroić w paski,
czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni.2. Do garnka włożyć
pomidory,
koncentrat pomidorowy, podsmażoną
cebulę,
czosnek,
cukier,
sól,
pieprz,
bazylię i
oregano. Zagotować.Jeżeli będzie zbyt gęsty można dodać trochę
wody.
Składniki SOS
SEROWY:200 g
serka topionego naturalnego2 plasterki
sera żółtego100 ml
mlekasól,
pieprzSposób przygotowania:Do garnka wlać
mleko, włożyć
serek topiony,
ser żółty. Rozpuścić. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.
Składniki POSYPKA:2 łyżki
bułki tartej2 łyżki startego
żółtego seraSposób przygotowania:Składniki na posypkę wymieszać.
DODATKOWO:kulka
sera mozzarella250 g
makaronu (
makaron zagotować 3 minuty w osolonej wodzie)1. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć
sos pomidorowy.2.
Makaron wymieszać z sosem
serowym.3.
Mozzarelle pokroić w kostkę.4. Na
sos pomidorowy wyłożyć
makaron z sosem
serowym. Na wierzch ułożyć kostki
mozzarelli. Posypać posypką (ser+bułka
tarta). Oprószyć wiórkami
masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C 35 minut.
SMACZNEGO!