Wykonanie
Składniki:
Ryba:2 porcje
łososia bez skóry i ości
masłopieprz cytrynowy i
sólRisotto:1 torebka
brązowego ryżu1 ząbek
czosnkupół
cebuli1
kostka rosołowa lub pół litra
bulionu2 łyżki
oliwy z oliwekbazylia (1 łyżeczka suchej, 2 łyżeczki świeżo posiekanej)Sos:
malinowe konfitury (5 dużych łyżek)pół łyżeczki
musztardypół
cebuli2 łyżeczki
octu winnego2 łyżki
oliwy z oliwycukier do smakuSposób przygotowania:
Ryba:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Łososia myjemy, następnie osuszamy, oprószamy
solą oraz
pieprzem cytrynowym. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki roztopionego
masła i układamy
łososia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.Rissotto:W pierwszej kolejności drobno posiekaną
cebulę i
czosnek podsmażamy na
oliwie. Kiedy się wszystko się zeszkli, zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. Następnie na tą samą patelnię wsypujemy
ryż i mieszając smażymy około 10 minut aż się lekko zeszkli. Dodajemy z powrotem podsmażoną wcześniej
cebulę i
czosnek. W pół litra
wody rozpuszczamy
kostkę rosołową i
bulionem podlewamy
ryż. Pod przykryciem dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Należy uważać, aby
ryż nie przywarł do dna patelni. Czekamy aż w
ryż wsiąknie cały
bulion.
Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Risotto powinno być gęste i kleiste. Kiedy
ryż będzie już miękki, pozostawiamy go pod przykryciem przez 5 minut, dodajemy
bazylię i mieszamy.Sos:
Konfitury przekładamy do rondelka. Dodajemy sparzoną wrzątkiem
cebulę,
musztardę,
cukier do smaku(według uznania),
oliwę i
ocet winny. Blenderujemy na gładki sos i gotujemy przez około pięć minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą i
pieprzem.