Wykonanie


Podobne spaghetti pojawiło się na blogu w październiku. Do tamtego dałam świeże
pomidory, tym razem wersja z
pomidorami z puszki.Zerkam na te fotki z października (to raptem 3 miesiące) i widzę, ile się zmieniło od tamtej
pory w kwestii moich zdjęć. Wciąż mi daleko do czołówki blogerek, ale pościg trwa :) Ciekawe jak dzisiejsze zdjęcia ocenie za kolejne 3 miesiące :)Za to uwielbiam prowadzenie bloga kulinarnego :) Rozwój, stały rozwój :)Zdrowe spaghetti z
pomidorów z puszki:Składniki:2 puszki
pomidorów krojonych bez skóry0,5 kg chudego
mielonego mięsa indyczego2
łodygi selera naciowego2
marchewki2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 spore
cebule3 ząbki
czosnkuokoło 1 szklanki
wodyolej rzepakowymakaron pełnoziarnisty spaghetti
przyprawy: u mnie dzisiaj: pół łyżeczki
pieprzu cayenne, pół łyżeczki
soli morskiej, po łyżeczce:
słodkiej papryki,
oregano,
bazylii,
tymianku,
majerankuPrzygotowanie:
selera myjemy i kroimy w kostkę.
Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.W garnku rozgrzewamy
olej. Szklimy
cebulę z
czosnkiem. Dodajemy
marchew i
seler, krótko smażymy. Dodajemy
mięso i rozdrabniamy
łopatką (ostatnio zamiast
łopatką robię to tłuczkiem do
kartoflii - dużo szybciej idzie)Gdy
mięso zmieni kolor dodajemy
pomidory, koncentrat,
wodę i
przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozpadu
pomidorów (u mnie około godziny). Na koniec jeszcze można spróbować i ewentualnie doprawić pod własny smak.W razie potrzeby można dodać więcej
wody, a gdyby było jej za dużo zredukować na mocnym ogniu bez przykryciaSmacznego!

