ßßß

Podobne spaghetti pojawiło się na blogu w październiku. Do tamtego dałam świeże pomidory, tym razem wersja z pomidorami z puszki.Zerkam na te fotki z października (to raptem 3 miesiące) i widzę, ile się zmieniło od tamtej pory w kwestii moich zdjęć. Wciąż mi daleko do czołówki blogerek, ale pościg trwa :) Ciekawe jak dzisiejsze zdjęcia ocenie za kolejne 3 miesiące :)Za to uwielbiam prowadzenie bloga kulinarnego :) Rozwój, stały rozwój :)Zdrowe spaghetti z pomidorów z puszki:Składniki:2 puszki pomidorów krojonych bez skóry0,5 kg chudego mielonego mięsa indyczego2 łodygi selera naciowego2 marchewki2 łyżki koncentratu pomidorowego2 spore cebule3 ząbki czosnkuokoło 1 szklanki wodyolej rzepakowymakaron pełnoziarnisty spaghettiprzyprawy: u mnie dzisiaj: pół łyżeczki pieprzu cayenne, pół łyżeczki soli morskiej, po łyżeczce: słodkiej papryki, oregano, bazylii, tymianku, majerankuPrzygotowanie:selera myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.W garnku rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy marchew i seler, krótko smażymy. Dodajemy mięso i rozdrabniamy łopatką (ostatnio zamiast łopatką robię to tłuczkiem do kartoflii - dużo szybciej idzie)Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory, koncentrat, wodę i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozpadu pomidorów (u mnie około godziny). Na koniec jeszcze można spróbować i ewentualnie doprawić pod własny smak.W razie potrzeby można dodać więcej wody, a gdyby było jej za dużo zredukować na mocnym ogniu bez przykryciaSmacznego!
