ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

nazwa

Wykonanie

Ciekawy, trochę czasochłonny obiad. Zdecydowanie warto zrobić chociaż raz i spróbować. Nam bardzo smakowało. Farszu trochę zostało więc na kolacje odgrzaliśmy sobie z ketchupem i też był pyszny posiłek.
Oczywiście składniki można tu niemal dowolnie wymieniać, a doprawić należy pod własny gust.
Składniki:
4 papryki (ja wybrałam każdą w innym kolorze i wszystkie mi smakowały. proponuje wybrać kolor wedle własnego gustu)
1 woreczek brązowego ryżu
1 brokuł
1 podwójna pierś kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
pół kulki mozzarelli
czerwona cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki pikantnego ketchupu
przyprawy: u mnie chilli, majeranek i oregano.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, zalać oliwą i obtoczyć w przyprawie. Odstawić do lodówki do przegryzienia (najlepiej na kilka godzin).
mięso przełożyć do żaroodpornnego naczynia i upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (koło 20-25 minut).
Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.
Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek z dodatkiem szczypty cukru i gotować 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić.
Z papryki odciąć część z ogonkiem i usunąć ze środka pestki. Napełnić farszem i przykryć odciętym wcześniej "kapelusikiem".
Papryki ustawić w dużym garnku, podlać wodą (tak do 1-2 cm), przykryć i gotować do miękkości (około 25 minut). Należy uważać by cała woda nie odparowała. W razie potrzeby dolać.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/08/faszerowana-papryka.html