Wykonanie
Ciekawy, trochę czasochłonny obiad. Zdecydowanie warto zrobić chociaż raz i spróbować. Nam bardzo smakowało. Farszu trochę zostało więc na kolacje odgrzaliśmy sobie z
ketchupem i też był pyszny posiłek.Oczywiście składniki można tu niemal dowolnie wymieniać, a doprawić należy pod własny gust.Składniki:4
papryki (ja wybrałam każdą w innym kolorze i wszystkie mi smakowały. proponuje wybrać kolor wedle własnego gustu)1 woreczek
brązowego ryżu1
brokuł1 podwójna
pierś kurczakaulubiona
przyprawa do kurczakapół kulki
mozzarelliczerwona cebula2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki pikantnego
ketchupuprzyprawy: u mnie
chilli,
majeranek i
oregano.Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, zalać
oliwą i obtoczyć w
przyprawie. Odstawić do lodówki do przegryzienia (najlepiej na kilka godzin).
mięso przełożyć do żaroodpornnego naczynia i upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (koło 20-25 minut).Ugotować
ryż wedle przepisu na opakowaniu.
Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek z dodatkiem szczypty
cukru i gotować 5 minut. Odcedzić i przelać zimną
wodą.
Cebulę i
mozzarellę pokroić w drobną kostkęW dużej misce wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić.Z
papryki odciąć część z ogonkiem i usunąć ze środka pestki. Napełnić farszem i przykryć odciętym wcześniej "kapelusikiem".
Papryki ustawić w dużym garnku, podlać
wodą (tak do 1-2 cm), przykryć i gotować do miękkości (około 25 minut). Należy uważać by cała
woda nie odparowała. W razie potrzeby dolać.Smacznego!