Wykonanie
Chyba najlepsza
papryka jaką kiedykolwiek zrobiłam. Idealnie doprawiony farsz, idealne proporcje pomiędzy
mięsem a
ryżem. Do tego idealny czas pieczenia
papryki - chyba w końcu mam TEN przepis na faszerowaną
paprykę. Mój Mąż z tego powodu wcale nie narzeka ;)

'Papryka faszerowana'Składniki (na 4 porcje):- 4
czerwone papryki o płaskim spodzie- 0,5 kg
mięsa mielonego- 100 g
białego ryżu- 3 ząbki
czosnku- papryczka chilli/habanero - ilość wg uznania- 1
cebula- 1/4 szklanki
octu winnego- 0,5 łyżeczki
cukru- 1,5 łyżeczki mielonego
cynamonu- 2 łyżeczki
suszonego oregano- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 puszka
pomidorów bez skórki- 1 łyżka
oleju-
ser żółty do posypania-
sól,
pieprz

W blenderze zmiksować ze sobą
cebulę,
czosnek,
ocet,
kmin rzymski, papryczkę chilli/habanero. Pastę wymieszać z
mięsem i odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzać
olej. Dodać
mięso i dokładnie przesmażyć. Doprawić
cukrem,
cynamonem,
sosem sojowym,
oregano i
bazylią. Pod koniec smażenia dodać
ryż i puszkę
pomidorów. Smażyć na średnim ogniu. Doprawić do smaku.
Papryki dokładnie umyć. Ściąć górę
papryk, środek wydrążyć, oczyścić i delikatnie posolić. Faszerować
mięsem.Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 45 minut. 5 minut przed pieczeniem, zdjąć górę
papryk i posypać
startym serem. Przykryć i dopiekać.Podawać na ciepło.Smacznego!