Wykonanie
Wiosna pokazała się i spowodowała wybuch kolorów w moim ogrodzie. Pierwszy grill za mną z fioletowymi lampkami oraz latarniami...Ale to jeszcze zostanie ulepszone i pokazane tutaj;) A no i coś co chciałam wam pokazać od dawna , czym się zajmuję i uczę rękodzieła a mianowicie LATARENKI drewniane wycinane laserowo. Wpadłam w zachwyt jeśli chodzi o możliwości tego maleństwa , serduszka , latarenki , ozdobne wzory i grawerowanie na specjalną okazję ! To coś czym się zajmuje poza gotowaniem i wielkimi zmianami w domu od piwnicy po
strych i ogród :) TU TAJ możecie zajrzeć jeśli waz zainteresowałam i przestawiam 2 modele lampionów;)

Wracając do zupy dawno chodziło za mną coś intensywnego w smaku , codziennie zupa na obiad w moim domu musi być ale ile tych warzywnych ,
pomidorowych ,szybkich zup można jeść? Jest na to rozwiązanie! Zupa kukurydziana skład dla 4-5 głodnych osób:) Wykonanie ok 50minSkładniki: 1 i 2 wersja1/2 kilograma obranych surowych
ziemniaków / ugotowanych-podsmażonych
ziemniaków150 g
cebuli lub jedna b.duża2 puszki
kukurydzy z zalewą4-5 plastry
boczku lub
szynkiszczypioreklubczyk (
magii)
bulion warzywny , mrożony lub 2 kostki
mięsnesól ,
pieprz ,
kurkuma opcjonalnie
cukierDo musu
marchewkowego: 1 i druga wersja2-3 średniej wielkości
marchewki / ścieramy 3-4
marchewki i dodajemy do zupypół szklanki
wodysól ,
przyprawa śródziemnomorska

Wykonanie:
Ziemniaki pokrojone w kostkę smażymy do zarumienienia ok 10 min dodajemy
cebulę smażymy do zeszklenia. Wcześniej wrzucamy 2 kostki
mięsne , mrożony
bulion lub używamy zwykłego warzywnego wraz z warzywami. Zupę gotowałam ok w 3 litrach
wywaru to zależy jak gęsty krem chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej
wody nawet w trakcie gotowania. Wlewamy całą zawartość puszek z
kukurydzą zalewa
doda nam
słodyczy. (Wbrew opinią różnych ludzi , że ta
woda jest niezdrowa , to czym jest tak
kukurydza kisząca się w niej pół roku na półce? ) Podsmażone
ziemniaki i
cebulę wrzucamy do
wywaru , przyprawiamy . Gotujemy 20-30 min. Rozcieramy na krem malakserem .
Marchew ścieramy na tarce i albo wrzucamy od razu do
wywaru lub gotujemy w rondelku z małą ilością
wody i
przyprawami do uzyskania ciapki , którą dodatkowo rozcieramy. Zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy musem
marchewkowym ,
szczypiorkiem i
lubczykiem. Smacznego:)