Wykonanie
Kremowe risotto z
dynią, boczniakami,
groszkiem cukrowym i
parmezanemGrzyby i
dynia są jesienią zdecydowanie na pierwszym planie. Jednak zwykle kojarzą się z przyciężkimi daniami, które bardzo lubię bo świetnie rozgrzewają i są sycące, ale czasem przydałoby się coś lżejszego. I taka jest moja dzisiejsza propozycja.Kremowe risotto, lekkie i przyjemne ze świeżymi produktami, zdecydowanie trafiło w nasze gusta.
Orzechowe w smaku
dynia i boczniaki wspaniale komponują się z
parmezanem a chrupiący
cukrowy groszek wzbogaca teksturę dania i
daje świeży efekt całości. Spróbujcie sami!

Dla 2 osób przygotuj:2 szklanki
ryżu arborio (lub innego krótkoziarnistego),1/2 szklani białego
wytrawnego wina,2 ząbki
czosnku,1
szalotkę,1
łodygę selera naciowego,1/3 i 4 duże łyżki szklanki
oliwy z oliwek,1 garść startego
parmezanu,1 garść
płatków parmezanu,1 l
bulionu,2 garści pociętej na plastry grubości 1/2 cm dyni (jaka Ci w wpadnie w ręce)2 garści boczniaków1 garść
groszku cukrowego
Szalotkę,
seler i 1 ząbek
czosnku pokrój w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub garnka wlej
oliwę. Dodaj
czosnek,
seler naciowy i
szalotkę, całość wymieszaj i gdy
cebulka lekko się zeszkli dodaj
ryż i całość cały czas mieszaj. Po ok. 1 minucie, gdy
ryż zrobi się delikatnie przeźroczysty dodaj
białe wino i wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj chochlę
bulionu i wymieszaj. Czynność powtarzaj, aż
bulion się skończy.W międzyczasie usmaż na złoto boczniaki i
dynię na 4 łyżkach
oliwy i z 1 drobno posiekanym ząbkiem
czosnku. Większe
grzyby podrzyj wcześniej na mniejsze kawałki. Dopraw je
solą i
pieprzem do smaku.Gdy ostatnia chochla
bulionu zostanie wchłonięta przez
ryż, dodaj starty
parmezan i usmażone boczniaki z
dynią oraz
groszek cukrowy. Całość wymieszaj dopraw do smaku i zostaw pod przykryciem na ok. 3 do 5 minut. Przed podaniem risotto oprósz
płatkami parmezanu i świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego!