Risotto z szafranem i parmezanemTo przepyszne klasyczne danie rodem z Mediolanu zagościło dziś na moim stole nie przypadkowo. Otóż Jest to doskonały dodatek do Ossobucco, które na blogu pojawi się już jutro. Potwierdzam - jest to naprawdę zacna para. A dzisiaj kremowy ryż arborio z białym winem, szafranem i parmezanem. Risotto alla milanese to naprawdę wspaniały dodatek do dania głównego, ale równie dobrze może samo być samodzielnym posiłkiem. Gorąco polecam bo jest doskonałe!Dla 4 osób przygotuj:2 szklanki ryżu arborio1 małą łyżkę szafranu1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 ząbki czosnku1 szalotkę1 łodygę selera naciowego2 garści świeżo startego parmezanu4 szklanki bulionu5 dużych łyżek oliwy z oliwekSzalotkę, czosnek i selera naciowego pokrój w drobniutką kosteczkę. do białego wina wrzuć szafran. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlek 5 dużych łyżek oliwy z oliwek, dodaj czosnek, seler i szalotkę. Całość wymieszaj. Po minucie dodaj ryż i mieszaj przez ok. 3 minuty aby ryż stał się szklisty. Całośc dopraw szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Następnie dodaj białe wino z szafranem i wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj 1/2 szklanki bulionu i wymieszaj. Powtarzaj czynność aż ryż będzie al dente. Wtedy dodaj parmezan wymieszaj i jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem do smaku. Ryż podaj od razu. Smacznego!