Wykonanie
Stir-fry to szybkie smażenie, w ruchu, bardzo popularne nie tylko na Dalekim Wschodzie. Tajemnica tego dania to bardzo wysoka temperatura smażenia w woku (lub dużej głębokie patelni), dzięki której składniki pozostają soczyste i chrupiące. Uwielbiam te szybkie dania, które powalają bogactwem smaków i aromatów. Dzisiaj bajeczna wręcz kompozycja
mango,
limonki i
chilli podkręcona chrupiącymi
orzechami nerkowca. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:1 opakowanie
makaronu (grube
nitki),1
mango,1
limonkę,1
czerwoną paprykę,1
zieloną paprykę,1 szklankę
orzechów nerkowca,1
por,1 garści boczniaków (możesz użyć
pieczarek),1 podwójna
pierś kurczaka,8 dużych łyżek słodkiego sosu
chilli,8 dużych łyżek ciemnego
sosu sojowego,8 dużych łyżek
sosu teriyaki,8 dużych łyżek
oleju z pestek
winogron (może być
słonecznikowy),1 małą łyżkę
brązowego cukru.
Orzechy upiecz w piekarniku na złoto - wystarczy niecałe 10 minut w 180 stopniach. Wszystkie składniki pokrój na paseczki (jak na zdjęciu). Nastaw osoloną
wodę na
makaron i ugotuj go al dente.Rozgrzej mocno wok lub dużą głęboką patelnię. Smaż wszystkie składniki po kolei energicznie mieszając i dodając po trochę z każdego sosu. Czyli duża garść
kurczaka pół łyżki z każdego sosu. Po szybki usmażeniu przekładaj kolejne porcje do dużej miski. Gdy wszystkie składniki będą usmażone przełóż je z powrotem z woka i dodaj
makaron całość wymieszaj, dodaj jedną małą łyżkę otartej z
limonki skórki oraz sok z połowy
limonki i jedną małą łyżkę
brązowego cukru. Całość wymieszaj i gotowe. Smacznego!