Wykonanie
Pieczone warzywa w
czosnku i
oliwie z oliwekBuraczki w miodzie,
rozmarynie i occie balsamicznymPieczone ziemniaczki z
czosnkiem i
rozmarynemPrzez cały miesiąc publikowałam pojedyncze przepisy na świąteczne przyjęcie, dziś ostanie trzy przepisy, na wyborne i łatwe w przygotowaniu dodatki warzywne do Dania głównego.
Buraczki w miodzie z
octem balsamicznym i
rozmarynem pięknie błyszczą i wyśmienicie smakują, są kwaśne, słodkie i aromatyczne. Pieczone warzywa to doskonały dodatek i do
mięs i do ryb, smaki poszczególnych składników przenikają się tworząc niepowtarzalne aromaty, tekstury i smaki - są naprawdę wspaniałe. Pieczonych ziemniaczków z
czosnkiem i
rozmarynem nie trzeba reklamować, są po prostu pyszne.

Pieczone warzywa w
czosnku i
oliwie z oliwekNa 1 półmisek przygotuj:4
marchewki2
pietruszki1
cukinię1
bakłażan2
czerwone cebule1
por1 duży
burak2 ząbki
czosnku1
łodygę selera naciowego1/3 szklanki
oliwysól,
pieprzObierz
Marchewkę,
pietruszkę,
cebulę,
buraka i
czosnek.
Marchewkę potnij w plasterki (ok. 2 mm),
pietruszkę w plasterki (ok.2 mm), a
potem w paski,
cebulę w piórka,
bakłażan w kostki (ok. 2 x 2 cm).
Cukinię przekrój na pół, wydrąż nasiona,a resztę potnij w plasterki (ok. 1 cm).
Por przetnij na pół i potnij w poprzek włókien na paski o grubości ok. 1 cm.
Buraka pokrój w cienkie plasterki (ok.2 mm) i potnij w paski.Wszystkie warzywa włóż do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj drobno posiekany
czosnek,
oliwę małą łyżkę
soli i 1/2 małej łyżki
pieprzu. Wszystko wymieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra-dół na 1,5 godziny. Mieszaj warzywa co ok. 20 minut. Możesz przygotować je dzień wcześniej, odstawić w zimne miejsce, a następnego dnia podgrzać warzywa w piekarniku - wystarczy 15 minut w 200 stopniach (w opcji piekarnika góra-dół).
Buraczki w miodzie,
rozmarynie i occie balsamicznymNa 1 półmisek przygotuj:5 słoiczków marynowanych
buraków ćwikłowych w kształcie małych kuleczek2 duże łyżki
miodu2 duże łyżki suszonego
rozmarynu (może być świeży)1/3 szklanki
octu balsamicznego2 duże łyżki
oliwy z oliwekświeżo mielony
czarny pieprzOdsącz
buraczki z zalewy. Rozgrzej patelnię, wlej na nią
oliwę z oliwek, dodaj
rozmaryn. Następnie dodaj
buraczki,
ocet i
miód, wszystko mieszaj, aż
miód zacznie się pienić. odczekaj jeszcze minutę i gotowe. Na koniec dopraw całość świeżo mielonym
pieprzem.
Buraczki, możesz przygotować dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem. Wszyscy się nimi zachwycą.

Pieczone ziemniaczki z
czosnkiem i
rozmarynemNa 2 półmiski przygotuj:2,5 kg
młodych ziemniaczków3 ząbki
czosnku1 dużą łyżkę
rozmarynu1/4 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprzUmyte
ziemniaki wrzuć do osolonej
wody, zagotuj. Odczekaj 15 minut i je odcedź. Następnie, przekrój każdego
ziemniaka na pół. Wrzuć wszystkie do naczynia żaroodpornego, dodaj drobno posiekany
czosnek,
oliwę,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji z termoobiegiem na 20 minut (po 10 minutach poobracaj ziemniaczki na druga stronę). Podawaj gorące.