Wykonanie
Kolorowy tort urodzinowy z różowym nadzieniem dla małej królewnyDziś ciąg dalszy urodzinowych smakołyków - tort. Puszysty
biszkopt z dodatkiem słodkiej
bitej śmietany i lekko kwaśnego ponczu z fikuśnymi ozdobami. Nie tylko ładnie wygląda, ale i jest bardzo smaczny. Oczywiście jest prosty do upieczenia. Trzeba trochę cierpliwości do ozdób z lukru plastycznego, ale jeśli ktoś nie ma na to czasu wystarczy ubić więcej
bitej śmietany, pokryć nią cały tort i posypać z wierzchu świeżymi
owocami np.
borówkami i
malinami. Gorąco polecam!
Na
biszkopt przygotuj:10
jajek20dag
cukru20dag
mąki tortowej4 łyżki
wody2 płaskie małe łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże łyżki drobnej
bułki tartejNa poncz przygotuj:Sok z 1
cytryny1 dużą łyżkę
cukru pudru1/3 szklanki
herbaty z dzikiej różyNa masę przygotuj:500 ml
śmietanki kremówki4 duże łyżki
cukru pudru1/3 małej łyżeczki
różowego barwnika spożywczego w żelu lub 2 łyżki
syropu wiśniowegoNastaw piekarnik na 175 stopni w opcji góra-dół.
Żółtka utrzyj z 2/3
cukru na puszystą masę. Następnie dodawaj powoli, na przemian przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
wodę, delikatnie mieszając.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawaj
cukier. Pianę dodaj powoli do masy z jaj i
mąki, delikatnie wymieszaj, aby całość była puszysta. Tortownicę o średnicy ok. 28 cm. posmaruj równomiernie cienką warstwą
margaryny (
masło może się spalić) i obsyp
mąką krupczatką albo
bułką tartą, tak żeby powstała równa cieniutka warstwa. Ciasto idealnie odejdzie od brzegów. Przełóż masę do tortownicy.Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciasto, piecz 1 godzinę. Na koniec sprawdź cienkim patyczkiem, czy po nakłuciu
biszkoptu nie zostaje na na nim ciasto. Jeśli patyczek jest suchy
biszkopt jest gotowy.Przygotuj masę do nadziania
tortu. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj
cukier puder i barwnik lub sok z
wiśni. Następnie przygotuj poncz do zwilżenia
biszkoptu mieszając ze sobą
sok z cytryny,
herbatę z dzikiej róży i
cukier puder.Podziel tort na trzy części. Połóż pierwszy placek na tortownicy równomiernie zwilż go 3 dużymi łyżkami ponczu. Połóż na wierzch grubą warstwę kolorowej
śmietany z następnym plackiem zrób to samo i na wierzchu połóż trzeci. Czas na dekorowanie. Jeśli nie chcesz bawić się w lukrowe ozdoby ubij 250 ml
śmietany kremówki i udekoruj nią oraz
owocami tort.Jeśli chcesz udekorować tort tak jak ja przygotuj na dekoracje:500 g lukru plastycznego
Barwniki spożywcze w żelu ( ja wybrałam różowy, fioletowy i zielony)formę silikonową do wyciskania wzorów (moja to model "folklor" firmy Wilton)(Wszystkie podane produkty do kupienia w internetowych sklepach z produktami do dekorowania ciast i
tortów)Rozwałkuj
lukier plastyczny na duży cienki placek, przykryj nim tort i dopasuj do jego kształtu. Pozostałą część masy lukrowej obetnij, podziel na cztery części. Jedną pozostaw białą, pozostałe zafarbuj na zielono, różowo i fioletowo według wskazówek na opakowaniu barwnika. Gotową kolorową masę dowolnie formuj i ozdabiaj tort. Życzę dobrej zabawy.