ßßß
4-5 płatów śledziowych1 jabłko1 ogórek kiszony1 mały jogurt 150 g1 mała śmietana kwaśna 150 g1 łyżeczka cukrupieprzkoperekmożna tez dodać pól cebuliPRZYGOTOWANIE:Platy śledziowe, ogórek, jabłko pokroić w paski włożyć do miseczki. Następnie w drugiej miseczce rozrobić jogurt i śmietanę, dodać cukier i pieprz. Musi mieć lekko kwaskowy smak. Następnie mieszamy ze śledziami . Można podawać z ziemniakami gotowanymi jak i z pieczonymi. Ja dzisiaj podałam z ziemniakami pieczonymi w foli. Jak to zrobić już tłumaczę.Ziemniaki w łupinkach dobrze umyć, najlepiej szczoteczka wyczyścić. Następnie owijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 1-1,5 godziny. Po upieczeniu rozwijamy folie i nacinamy ziemniak na środku lecz nie do końca. Otwieramy ziemniaka, nakładamy nasze śledzie i posypujemy koperkiem.
S MACZNEGO !!!ŚLEDŹ POD MARCHEWKOWĄ PIERZYNKĄ.
SKŁADNIKI;4-5 płaty śledziowe1 duża cebula1 duża marchewolejocetPRZYGOTOWANIE:Platy śledziowe kroimy w paski, cebule kroimy w kostkę a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. A teraz na dnie miseczki układamy trochę marchewki, potem trochę cebulki następnie śledzie delikatnie spryskujemy octem i kolejno układamy warstwę marchewki ,cebulki itd.Musimy pamiętać ze przy każdej warstwie śledzia należy skropić octem. Gdy ułożymy wszystko w miseczce zalewamy olejem tak żeby wszystko się przykryło i odstawiamy do lodówki na parę godzin.SMACZNEGO !!!Dzisiaj gdy skończyłam obiad, miałam jeszcze ciepły piekarnik. Postanowiłam szybko upiec bardzo tradycyjny Hefezopf. A co to??? Już podaje.HEFEZOPF - CHAŁKA, PLECIONKA.
SKŁADNIKI;200 ml mleka20 g drożdży80 g cukru1 jajko100 g masła500 g mąki1 szczypta soliPRZYGOTOWANIE;Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i masło na końcu wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto tak długo aby odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki. Po wyrobieniu zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, żeby wyrosło. Następnie wyjmujemy z miski dzielimy na 3 części i rolujemy. Zaplatamy warkocz i wykładamy na blachę, znowu czekamy, żeby podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut. Po upieczeniu możemy polukrować.SMACZNEGO !!!