Wykonanie
Wtorek 17 Luty 2015
ŚLEDZIK - NIECO INACZEJ A DLA OSŁODY HEFEZOPF - CO TO TAKIEGO? ZOBACZWitam dzisiaj postanowiłam troszeczkę pokombinowac ze
śledziem. Proponuje dwa przepisy które, podałam mojej rodzinie.
ŚLEDŹ W
ŚMIETANIE.SKŁADNIKI

4-5 płatów
śledziowych1
jabłko1
ogórek kiszony1 mały
jogurt 150 g1 mała
śmietana kwaśna 150 g1 łyżeczka
cukrupieprzkoperekmożna tez dodać pól
cebuliPRZYGOTOWANIE:
Platy śledziowe,
ogórek,
jabłko pokroić w paski włożyć do miseczki. Następnie w drugiej miseczce rozrobić
jogurt i
śmietanę, dodać
cukier i
pieprz. Musi
mieć lekko kwaskowy smak. Następnie mieszamy ze
śledziami . Można podawać z
ziemniakami gotowanymi jak i z pieczonymi. Ja dzisiaj podałam z
ziemniakami pieczonymi w foli. Jak to zrobić już tłumaczę.
Ziemniaki w łupinkach dobrze umyć, najlepiej szczoteczka wyczyścić. Następnie owijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 1-1,5 godziny. Po upieczeniu rozwijamy folie i nacinamy
ziemniak na środku lecz nie do końca. Otwieramy
ziemniaka, nakładamy nasze
śledzie i posypujemy
koperkiem.

S MACZNEGO !!!
ŚLEDŹ POD
MARCHEWKOWĄ PIERZYNKĄ.

SKŁADNIKI;4-5 płaty
śledziowe1 duża
cebula1 duża
marchewolejocetPRZYGOTOWANIE:
Platy śledziowe kroimy w paski,
cebule kroimy w kostkę a
marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. A teraz na dnie miseczki układamy trochę
marchewki,
potem trochę
cebulki następnie
śledzie delikatnie spryskujemy
octem i kolejno układamy warstwę
marchewki ,
cebulki itd.Musimy pamiętać ze przy każdej warstwie
śledzia należy skropić
octem. Gdy ułożymy wszystko w miseczce zalewamy
olejem tak żeby wszystko się przykryło i odstawiamy do lodówki na parę godzin.SMACZNEGO !!!Dzisiaj gdy skończyłam obiad, miałam jeszcze ciepły piekarnik. Postanowiłam szybko upiec bardzo tradycyjny Hefezopf. A co to??? Już podaje.HEFEZOPF -
CHAŁKA, PLECIONKA.

SKŁADNIKI;200 ml
mleka20 g
drożdży80 g
cukru1
jajko100 g
masła500 g
mąki1 szczypta
soliPRZYGOTOWANIE;
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
drożdże. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
sól, dodajemy
jajko i
masło na końcu wlewamy rozpuszczone
drożdże i wyrabiamy ciasto tak długo aby odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze
mąki. Po wyrobieniu zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, żeby wyrosło. Następnie wyjmujemy z miski dzielimy na 3 części i rolujemy. Zaplatamy warkocz i wykładamy na blachę, znowu czekamy, żeby podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut. Po upieczeniu możemy polukrować.SMACZNEGO !!!