Wykonanie

A oto przedstawiam wam pizze w
bułce. Idealny wynalazek dla tych, którzy uwielbiają pizzę, ale znudził się jej tradycyjny kształt. Świetne również na imprezy, jak i na rodzinną kolację. Smakuje jak pizza, czyli tak, jak lubicie, bo możecie tam wrzucić wszystkie ulubione składniki. Nic, tylko jeść :)Składniki na ciasto (na ok.11-12 sztuk )- 1 szklanka ciepłej
wody,- 35g
drożdży świeżych (lub 10g
drożdży instant)-1/3 szklanki
oleju,- 1 łyżeczka
soli,- 1
jajko,- 3 1/2 szklanki
mąki pszennejjajko do posmarowaniaSkładniki na mój sos do pizzy:-
przecier pomidorowy(z
wodą w proporcji 4:2, przykładowo 4 łyżki przecieru na dwie łyżki
wody)-
woda-
zioła:
oregano,
bazylia (u mnie
zioła prowansalskie)(łyżeczka, bądź dwie)-trochę
pieprzu i
soli-2 ząbki
czosnku (ewentualnie
czosnek suszony)W moim wydaniu w
bułce można było znaleźć:
kukurydzę,
paprykę ,
ser żółty(brak
mięsa ze względu na piątek :( .. )Przygotowanie:Świeże
drożdże rozdrabniamy, dodajemy ok.pół szklanki ciepłej
wody i troszkę
mąki (ewentualnie szczypta
cukru), mieszamy i zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia. W przypadku
drożdży instant, ten krok pomijamy. Do miski wsypujemy resztę
mąki ,
drożdże i
sól, i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę ciepłej
wody,
olej i
jajko, następnie dokładnie łączymy składniki. Zagniatamy ciasto Przez ok 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na 30 minut.Przygotowywujemy nadzienie (kroimy, siekamy składniki, czy coś :) )Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, rozwałkujemy je (bądź rozciągamy ręcznie) i na środku przygotowanego placka smarujemy sosem, kładamy nasze składniki. Formujemy bułeczki. Układamy bułeczki w odstępach. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i możemy posypać
przyprawą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.Sos:
Wodę mieszamy z przecierem (ma wyjść jakby rzadka papka, czy cóś), dodajemy
przyprawy,
sól,
pieprz oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy i gotowe.





I z wyprawy na
grzybki.Takie ładne, a niejadalne..