Wykonanie
Bułeczki, typu pizzerinki jak sami wiecie, są rewelacyjne, pachnące
cebulką, mięciutkie, świetne na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj do pysznych
cebulaków dodałam
kukurydzę, jednak możemy dodać również
szynkę lub
salami. Myślę że każde połączenie składników będzie pyszne.

SKŁADNIKI : na około 12 bułeczek4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 szklanki letniej
wody1/2 kostki
drożdży 100 g1
jajko1 płaska łyżeczka
soli3 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
ziół prowansalskichDrożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy
cukier i wlewamy 1/2 szklanki
wody, dokładnie wszystko mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy,
mąkę,
sól,
zioła, wlewamy rozpuszczone
drożdże, resztę
wody,
jajko i
olej. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Nie powinno być ono ani rzadkie ani twarde. Pozostawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.FARSZ :2 duże
cebule, obrane i pokrojone w kostkę1 puszka
kukurydzy, odcedzona2 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku20 dkg
startego sera goudy
Cebulę podpiekamy na
oleju do miękkości, lekko ją podlewając
wodą aby nam się nie spiekła. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Przekładamy na talerz, studzimy.SOS DO POSMAROWANIA
BUŁEK :2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukru4 łyżki
wodyszczypta
oregano do smakuSkładniki na
sos pomidorowy dokładnie mieszamy w miseczce.Wyrośnięte ciasto, lekko uklepujemy. Dwie blaszki smarujemy
oliwą, Formujemy porcje bułeczek na blaszkach, lekko je dociskając, tak aby powstały owalne placki. Bułeczki smarujemy
pomidorowym sosem, następnie w środek ( który mocniej przyklepujemy ) kładziemy po łyżce
cebuli i porcji
kukurydzy. Gotowe bułeczki posypujemy
startym serem. Pozostawiamy je na 10 minut aby podrosły.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 * C, przez około 20 minut. Uważamy aby bułeczki się nie spiekły.Smacznego.
