Wykonanie
Modyfikacja przepisu z forumVegSkładniki na ciasto:1 szklanka ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
drożdży1 łyżeczka
soli1/4 szklanki.
oliwy z oliwek (można zastąpić zwykłym
olejem)2 i 3/4 szklanki
mąkiWykonanie:Pierwsze 3 składniki połączyć i odstawić na 10 min. Dodać resztę i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie zwięzłe i gładkie. Odstawić na jakieś 30 min,
potem kształtować pizzę. Narzeczony posiłkował się wałkiem. Z podanych proporcji wychodzą dwie cienkie pizze solidnej średnicy. Jak ktoś lubi grubasy, robi pizzę jedną. Ciasto kładziemy na blachę posypaną
mąką. Smarujemy sosem i nerem, układamy składniki.U nas były
pieczarki smażone z
cebulką,
szpinak,
czarne oliwki, puszkowa
kukurydzaSos pomidorowy do pizzy:
przecier pomidorowy z kartonu
oregano (dużo)
sólpieprzPrzecier gotować na małym ogniu do momentu lekkiego zagęszczenia. Dodać przypraw.P rzygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 °C) na jakieś 25 min.

Do tej pizzy bardzo pasuje zmodyfikowany do dipu
czosnkowego sojonez . Modyfikacja polega na tym, że do składników dodajemy 3-4 ząbki
czosnku i jakieś fajne
zioła (np.
majeranek).

Smacznego.