ßßß Cookit - przepis na Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Zbliża się Wielkanoc. Wtedy królują co prawda jajka w każdej postaci i biała kiełbasa. Czasami przyda się jednak trochę innowacyjności. Można zrobić taki właśnie jarski pasztet, który składa się z warzyw takich jak pieczarki, marchew, seler i czerwona soczewica. Wystarczy dobrze wszystko przyprawić a wszelkie mięso staje się zbędne. Idealny na śniadanie albo jako lekka przystawka :)
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
2 cebule
4 marchewki
1/2 dużego korzenia selera
1 spory korzeń pietruszki
500 g pieczarek
3 ząbki czosnku
3 jajka
½ łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
½ łyżeczki papryki słodka
½ łyżeczki papryki ostrej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól
liście laurowe
ziele angielskie
bułka tarta do formy
Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
Seler, marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liśco laurowych. Jeszcze lepszy efekt jest jednak, gdy warzywa są wzięte z wcześniej ugotowanego bulionu drobiowego :)
Pieczarki dokładnie umyć, marchew i seler obrać. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na maśle. Po 10 minutach smażenia na małym ogniu, lekko posolić. Dodać ugotowaną marchew, seler i pietruszkę. Dodać kumin, papryki, gałkę, sól i pieprz.
Ugotowaną, miękką soczewicę odcedzić i dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać jajka i zamieszać. Całość zmiksować blenderem.
Spróbować czy jest dobrze doprawione i ewentualnie doprawić.
Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wylać masę warzywną. Posypać bułką.
Piec 60 - 75 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/04/pasztet-warzywny-z-czerwona-soczewica.html