Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc. Wtedy królują co prawda
jajka w każdej postaci i
biała kiełbasa. Czasami przyda się jednak trochę innowacyjności. Można zrobić taki właśnie jarski pasztet, który składa się z warzyw takich jak
pieczarki,
marchew,
seler i
czerwona soczewica. Wystarczy dobrze wszystko przyprawić a wszelkie
mięso staje się zbędne. Idealny na śniadanie albo jako lekka przystawka :)


Składniki:300 g
czerwonej soczewicy2
cebule4
marchewki1/2 dużego
korzenia selera1 spory
korzeń pietruszki500 g
pieczarek3 ząbki
czosnku3
jajka½ łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego½ łyżeczki
papryki słodka½ łyżeczki
papryki ostrejszczypta
gałki muszkatołowejpieprzsólliście lauroweziele angielskiebułka tarta do formy
Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
Seler,
marchew i
pietruszkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
ziela angielskiego i
liśco laurowych. Jeszcze lepszy efekt jest jednak, gdy warzywa są wzięte z wcześniej ugotowanego
bulionu drobiowego :)
Pieczarki dokładnie umyć,
marchew i
seler obrać.
Cebulę drobno posiekać.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę,
czosnek i
pieczarki podsmażyć na
maśle. Po 10 minutach smażenia na małym ogniu, lekko posolić. Dodać ugotowaną
marchew,
seler i
pietruszkę. Dodać kumin,
papryki, gałkę,
sól i
pieprz.Ugotowaną, miękką
soczewicę odcedzić i dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać
jajka i zamieszać. Całość zmiksować blenderem.Spróbować czy jest dobrze doprawione i ewentualnie doprawić.Keksówkę wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą.Wylać masę warzywną. Posypać
bułką.Piec 60 - 75 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.Smacznego!
