ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowo - serowe

Ciasto orzechowo - serowe

nazwa

Wykonanie

Dla wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować.
Składniki:
1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
6 jajek
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
100g pokrojonych orzechów włoskich
1 op. cukru waniliowego 16 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru pudru
600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos)
125 g margaryny
6 jajek
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki maki pszennej
1/2 łyzki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1 szkl. kwaśnej śmietany
200 g masła
5 łyżek cukru
Ponadto:
tłuszcz do blaszki
papier do pieczenia
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe:
Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem.
Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy.
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą.
Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut.
Ciasto serowe :
Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek.
Ciasto wlac do foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C do ok. 45 minut.
Masa smietankowa:
Masło utrzec z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej)
Dodac śmietanę, dokładnie połączyc.
Ciasto orzechowo- serowe:
Ostudzone ciasto orzechowe przekroic wzdłuż.
Na jednym płacie ciasta rozsmarowac połowę masy. Przykryc ciastem serowym.
Posmarowac pozostałą masą. Przykryc drugim płatem ciastem.
Udekorowac polewą czekoladową ( klik) i zmiksowanymi orzechami.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/09/ciasto-orzechowo-serowe.html