Wykonanie
marcepanowo-
brzoskwinioweskładniki na tortownicę o śr. 24cm:- 10 dag masy marcepanowej- 10 dag miękkiego
masła lub
margaryny- 2 łyżki
cukru- 1 op
cukru waniliowego- 2
jajka- ¾ szkl
mąki pszennej (12 dag)- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 puszka
moreli (u mnie
brzoskwiń) - 425ml- tłuszcz i
bułka tarta do tortownicy- 2-3 łyżeczki
soku z cytryny (u mnie
białko)- 7 łyżek
cukru pudru (ew. więcej)Pokruszyć marcepan, przełożyć do miski i utrzeć z miękkim
masłem na jednolitą masę. Dodać
cukier i
cukier waniliowy, ucierać, aż
cukier się rozpuści. Kolejno wbijać do masy po jednym
jajku, cały czas ucierając.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy, aż będzie jednolita.
Morele (u mnie
brzoskwinie) osączyć na sitku, odłożyć 5 połówek (z racji, że
brzoskwinie są większe od
moreli, odkroiłam im okrągłe "dupki"), resztę pokroić w drobną kostkę (moja nie była zbyt drobna) i wymieszać z
ciastem.Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicę wysmarować dokładnie tłuszczem i obsypać
bułką. Napełnić
ciastem, wyrównać powierzchnię i piec 40 minut na środkowej półce piekarnika.Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy.
Cukier puder utrzeć z
sokiem z cytryny (u mnie z
białkiem, żeby
lukier był bielszy i mniej przezroczysty). Na cieście namalować lukrem 5 kleksów, rozsmarować je łyżką, żeby wyglądały jak
jajka sadzone. Pośrodku umieścić po jednej połówce
moreli (
brzoskwini) i odstawić do zastygnięcia.