Sezon na śliwki ciągle w pełni. Warto więc skusić się choćby na tak proste, ale zarazem bardzo smaczne ciasto.Składniki:1/2 kostki margaryny1/2 kostki masła5 jajek1 szklanka cukru kryształu1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka bułki tartejśliwkitłuszcz do posmarowania blaszkicukier puder do posypaniaWykonanie:Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, z białek ubić pianę. Wymieszać mąki razem z proszkiem do pieczenia, dodać utarte z tłuszczem jajka, pod koniec wymieszać z pianą. Na blaszce natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować więcej niż połowę ciasta, posypać go tartą bułką, i ułożyć wydrylowane śliwki.Przykryć resztą ciasta. Upiec. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.Smacznego!