ßßß
Składniki (24x36 cm):0,5 kg mąki pszennej1 kostka masła lub margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru3 jajka1 słoik prażonych jabłek (można zastąpić świeżo prażonymi jabłkami)2 łyżki mąki ziemniaczanejcynamon do smakusok z cytrynybułka tartaSposób przygotowania:1. Roztopić margarynę, lekko przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i dodać jajka. Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce.2. Składniki na masę jabłkową (poza bułką tartą) wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą (wsiąknie nadmiar soku z jabłek podczas pieczenia). Nałożyć masę jabłkową, a na końcu drugą warstwę ciasta.3. Piec na złoto w 180°C.
SMACZNEGO :)