ßßß
Składniki:CIASTO:- 200 g mąki żytniej jasnej- 100 g masła- suszony rozmaryn- 2 łyżeczki wody- sólFARSZ:- botwinka ( u mnie 5 buraczków z łodyżkami)-3 ząbki czosnki- łyżka masła klarowanego- 150 ml śmietanki 30 %- 2 jajka- cheedar- sól- pieprz- gałka muszkatołowaPrzygotowanie:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do lodówki2. W tym czasie kroimy drobno czosnek i botwinkę. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażymy czosnek oraz botwinkę przez około 4 minuty, następnie zalewamy delikatnie wodą i dusimy aż do zmiękczenia buraków i odparowania wody.Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.3 .ciasto rozwałkowujemy do wysmarowanej masłem formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w 180° C .4. Przygotowujemy masę jajeczną ze śmietany jajek i sera, oraz pieprzu i gałki muszkatołowej.5. Na upieczony spód wkładamy botwinkę oraz zalewamy masą jajeczną