ßßß
Składniki:- brązowy ryż- sól-kilka goździków- plaster cytryny- 1 bakłażan- 1 czerwona cebula- 2 ząbki czosnku- 10 suszonych pomidorów- śmietana 30 % - 150 ml- bulion warzywny- 150 ml- papryka słodka w proszku- gałka muszkatołowa-sos sojowy- łyżka- pieprz- posiekana kolendra- według uznaniaPrzygotowanie:1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie z goździkami i plastrem cytryny- zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Bakłażan pokrój w kostkę, posól i odstaw w durszlaku na 20 minut, po czym przepłukuj go bieżącą wodą i wysusz papierowymi ręcznikami- dzięki temu straci swoją gorycz :)3. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij.4. Dodaj bakłażan i pokrojone suszone pomidory. Smaż na złoty kolor5. Wymieszaj w misce śmietankę, bulion, paprykę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz.6. Wlej przygotowany sos i duś do zgęstnienia.7. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i podawaj :)