Wykonanie

Uwielbiam zapiekanki
makaronowe a tą wyjątkowo, bo oprócz
makaronu jest w niej też mój ukochany
szpinak. Nie dominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci
papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga
makaronów".SKŁADNIKI500 g
makaronu spaghetti*2 łyżki
oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków
czosnku1 pokrojona
czerwona cebula2 płaty
piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych
pomidorów z
sokiem¼ łyżeczki
soli1 mała, suszona
papryczka chilli, pokruszonapół pęczka
natki pietruszkigarść świeżych liści
bazylii4 ząbki
czosnku200 g
startego sera żółtego**200 g
szpinaku (jeśli mrożony to całe liście)Do dzbanka blendera włożyć
pomidory,
bazylię,
sól,
chilli,
natkę pietruszki,
czosnek i 120 g
sera żółtego. Miksować z przerwami aby powstała masa z gródkami (nie zupełnie gładka).W rondelku rozgrzać
oliwę i wrzucić zmiażdżony
czosnek oraz
cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony
sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej
wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć
makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście
szpinaku a następnie polać sosem
mięsno-
pomidorowym. Delikatnie wymieszać łyżką aby
makaron połączył się z sosem. Posypać pozostałym
serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.*Zamiennie można użyć
makaronu penne albo rurki.**Ja używam
sera zamojskiego natomiast oryginalnie w przepisie jest
parmezan.Smacznego :)
