Wykonanie

Pierwsza u mnie z
serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie
daję do niej
ziemniaków i
śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci
gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1
kalafior1,5 l
wodypół szklanki
mleka2 marchwie1
korzeń pietruszki1 mały
korzeń selera2 liście
pora3
udka kurczaka (ja używam szyi
indyka)pół pęczka
koperkusól,
pieprz,
papryka słodka,
gałka muszkatołowaMarchew,
pietruszkę i
seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej
wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i
mięso.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do
wywaru i przyprawić. Uzupełnić
wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut.
Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając.
Mięso oddzielić od kości,
marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną
koperkiem.Smacznego :)