Wykonanie
Uwaga, uwaga, wielki powrót powakacyjny nadchodzi. Witam was znowu i przedstawiam obiad, po którym zakochałam się w burakach! Delikatnie słodkie warzywa,
kurczak z nutką
mięty i lekko
orzechowy makaron razowy-wszystko czego potrzebowałam! Dodatkowo, kto by nie zjadł czegoś, co jest tak obłędnie różowe?

Składniki (na 4 porcje):2 duże
piersi z kurczakaolej250 g
razowego makaronu penne5
buraków2
marchewki2
pietruszki50 g
sezamułyżka
masłałyżka
oliwyłyżeczka
miodułyżka
soku z cytrynyszczypta
cynamonułyżka
octu balsamicznego4 ząbki
czosnkususzona
miętaPiersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w
mięcie, podsmażyć na patelni.
Makaron ugotować al dente.
Buraki obgotować (muszą pozostać lekko twarde), obrać ze skórki.
Marchewkę i
pietruszkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki.
Buraki pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać
oliwę i
masło. Wrzucić warzywa, dodać
ocet,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
cynamon. Gotować, mieszając (warzywa mają być półtwarde).
Sezam podprażyć na suchej patelni. Do warzyw dodać
miód i
sok z cytryny, chwilkę pogotować. Dodać
kurczaka, wymieszać. Podawać z
makaronem penne i prażonym
sezamem.Smacznego! :3