Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki obiad. Zupa, której przygotowanie wraz z obieraniem warzyw zajmuje nie więcej niż 35 minut. Jest lekka ale jednocześnie pożywna.. Gotowy krem możecie posypać ulubionym
żółtym serem bądź skropić
olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej
dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek
czosnkowych.Może zainteresuje Cię też:* syty krem z dyni i
soczewicy* pikantny krem z
marchewkiNa 4 porcje lub 3 duże:- pęczek
włoszczyzny bez
kapusty ( 4-5
marchewek, 2-3
pietruszki, mały
por, 1/5
selera )- obrana i oczyszczona
dynia - ok. 70 dag- 100 ml
mleka- 1 łyżka
masła- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego
chili-
sól do smaku- opcjonalnie kilka kropel
oleju z pestek dyniWarzywa obrać, wraz z
dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn
wodą, Przykryć pokrywką i gotować na żywym ogniu ok. 20-25 minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać
mleko, łyżkę
masła,
chili i
sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.Podawać z grzankami lub
bagietką /
bułką.Przed podaniem polecam skropić
olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna.Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością
chili w daniu.