Wykonanie

Dla tych co Nie cierpią, Nie lubią, Nie mogą lub Nie chcą jeść g r z y b ó w leśnych.Dziś zrobiłam zupę, która jest
miksem dwóch - pieczarkowej i barszczu.Osobiście znam przynajmniej dwie osoby, które nie lubią / nie chcą jeść leśnych
grzybów...a taką zalewajeczkę to by się zjadło.. Wiadomo - nie ma tej zupy bez smacznego
grzybka, który podrasuje jej smak.A więc, oto jej
banalna alternatywa o niebanalnym smaku: pieczarkowa na zakwasie.

Porcja dla 3 głodnych osób.- 0,6 kg
pieczarek- 0,6 kg
ziemniaków- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
masła-
liść laurowy- 4 łyżki
jogurtu naturalnego /
śmietany- ok. 100 ml zakwasu ( barszczu )-
sól,
pieprz do smaku- ( 1,5 litra )
bulion drobiowy / warzywny /
woda *
Pieczarki pokroić w grube plastry,
ziemniaki w drobną kostkę.Do garnka włożyć
ziemniaki, zalać
bulionem. Dodać ząbek
czosnku,
liść laurowy. Zagotować.
Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować. Będą gotowe gdy poczujemy zapach przypieczonych
grzybów, a cała
woda odparuje. Dodać do
ziemniaków. Na patelni rozpuścić
masło, podsmażyć
cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Chochlę zupy wlać na patelnię, rozpuścić cały smak i wraz z
cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku
solą i dużą ilością
pieprzu. Dodać
śmietanę /
jogurt.

* Moja zupa została ugotowana na
bulionie drobiowym ( porcja rosołowa,
marchewka,
pietruszka,
por).Wegetarianie mogą użyć
bulionu warzywnego bądź
wody.