Wykonanie
Pewnie obmyślacie tłusto - czwartkowe wypieki, a ja dziś zaserwuję Wam coś prostego i smacznego, ale przygotowanego z cierpliwością, bo przyotowanie gulaszu wymaga czasu.Bazą było
mięso od
szynki, kruche i delikatne, dla koloru dodałam
marchewkę,
groszek, no i sporo
koperku do smaku.

800 g
mięsa (
szynki)2 średnie
marchewkispora garść
zieloneo groszku ( użyłam mrożony, tu nie polecam z puszki)1 duża
cebulaząbek
czosnku2 łyżki
sosu sojowego łagodnego1 łyżeczka
octu balsamico1 łyżeczka
pieprzu w ziarnach2
listki laurowe2-3 listki
seleramajeranek suszony2 łyżki posiekanego
koperkumąka 2-3 łyżki100 ml
śmietanki 30 %
sól do smaku
masło klarowane lub
olej do smażeniapatelnia, naczynie żaroodporne z przykryciem

Kroimy
cebulę w krążki lub kosteczkę, a
mięso w kostkę lub większe płaskie kawałki.
Marchewkę kroimy w małe kawałki lub krążki, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok.pół litra
wody i stawiamy na malutkim płomieniu (ja używam specjalnej płytki zapobiegającej przypaleniu) dorzucamy ziarna
pieprzu,
listek laurowy,
czosnek posiekany w kosteczkę.
Cebulę szklimy na łyżce
masła i dorzucamy do reszty, przykrywamy i gotujemy powolutku. W międzyczasie pokrojone
mięso posypujemy
majerankiem, obtaczamy w
mące i obsmażamy krótko aby się lekko zrumieniło, solimy na patelni, przekładamy do
bulionu z warzywami i dusimy wszystko ok. godziny, aż
mięso zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy
wodą.Na koniec gotowania dorzucamy
groszek,
śmietankę łączymy z łyżką
mąki i zagęszczamy całość. Doprawiamy
sosem sojowym i
octem, ewentualnie
solą.Danie jest gotowe kiedy sos zgęsnieje. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego
koperku.Ja podałam gulasz z
kaszą gryczaną niepaloną, polecam ten zdrowy dodatek. Smacznego.