Wykonanie
Nie może być wigilii bez pierogów z
kapustą i
grzybami.Dla mnie to od dawna jedno z głównych dań, moja babcia robiła niebiańskie pierogi.Pamiętam jak objedzona w kolację wigilijną, wpychałam w siebie z łakomstwa jeszcze kolejnego pieroga :)Pierogi zawsze będą mi się kojarzyć właśnie z moją babcią. Nic tego nie zmieni.Nie próbuję jej nawet dorównać w mistrzostwie, ale chętnie przywołuję smaki dzieciństwa, które mi się z babcią kojarzą i próbuję je odtwarzać w swojej kuchni.Taka chyba kolej rzeczy. Odkurzamy stare zeszyty z przepisami.Wracamy do tego co ulubione i sprawdzone...A świąteczny czas sprzyja przywoływaniu wspomnień i smaków które się nam z Bożym Narodzeniem kojarzą.Pierogi - z
serem - to z kolei ulubiona wersja mojej córeczki, może ich zjeść też sporo (chyba ma to po mamusi), a ja szczęśliwa patrzę jak jej smakują i znikają z talerza ("mamusiu one są najlepsze na świecie!").:)Może nie są najpiękniejsze, ale są domowe.Wersja pierogów z dodatkiem
mąki razowej:CIASTO PIEROGOWE:3 szklanki
mąki ( dałam 1 szklankę pszennej razowej graham)1 szklanka gorącej
wody (zależy ile wchłonie
mąka, tym razem dałam 1 i 1/4)1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
soliszczypta
gałki muszkatołowejMąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
olej .Stopniowo dodając ciepłą/gorącą
wodę wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia.Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą.

PIEROGI Z
KAPUSTĄ I
GRZYBAMI (farsz)500 g
kiszonej kapusty z
marchewkąduża garść
suszonych grzybówsól,
pieprzszczypta
kminkuszczypta
gałki muszkatołowej1 średnia
cebula3 łyżki
oleju do smażenia
Kapustę lekko płuczemy, mocno odsączamy, bardzo drobno siekamy.
Grzybki płuczemy, moczymy, gotujemy 15 minut i odcedzamy pozostawiając
wywar.
Cebulę drobno siekamy, szklimy ją na
oleju, dodajemy odsączone i posiekane
grzybki, na koniec
kapustę. Po chwili smażenia doprawiamy i zalewamy szklanką
wywaru z
grzybów.Dusimy wszystko pod przykryciem aż płyn odparuje.Studzimy.

PIEROGI Z
SEREM (farsz)250-300 g
twarogu półtłustego2 łyżki
śmietany1
żółtko2 łyżki
cukru z
wanilią
Rozdrabniamy widelcem
twaróg ze
śmietaną, dodajemy
żółtko i słodzimy do smaku.

*Wykonanie pierogów:Nastawiamy
wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę
oleju. Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.Wrzucać pierożki na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.Ugotowane pierogi najlepiej smakują zrumienione dodatkowo na patelni z odrobiną
oleju lub
masła.Jeśli nie jemy ich "prosto z
wody" najlepiej je odgrzać w ten sposób.