Wykonanie
Mój pierwszy pasztet . Wyszedł naprawdę znakomicie. Wszystkim bardzo smakował. Troszkę pracochłonny.Inspiracja TU

Składniki:50 dag
wołowiny50 dag
wieprzowiny40 dag podgardla25 dag
wątróbki drobiowej5 dag
słoniny1
marchewka1
pietruszka2
liście laurowe8 ziaren
ziela angielskiego8 ziaren
czarnego pieprzukilka
suszonych grzybów4
jaja1 czerstwa
bułkakieliszek
wódki0,5 łyżeczki
imbirugałka muszkatołowaostra papryka mielona
sólpieprzsmalec do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości
wody.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i umyć.
Mięso, oprócz
wątróbki, umyć, włożyć do garnka wraz z warzywami oraz
grzybami razem z
wodą, w której się moczyły. Dodać
ziele angielskie,
pieprz i
liście laurowe. Zalać
wodą do przykrycia składników. Gotować do miękkości ok. 1,5 godz.
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i dodać do
mięsa pod koniec gotowania. Wszystko razem gotować jeszcze przez ok. 15 min. Wyjąć
mięso i
podroby. Odlać 100 ml
wywaru i namoczyć w nim
bułkę. Ostudzone
mięso i
podroby wraz z odciśniętą
bułką dwukrotnie zmielić w maszynce - najpierw na zwykłych oczkach, następnie na najdrobniejszych. Dodać
jajka i
alkohol. Dosmakować wszystko
solą,
pieprzem,
imbirem,
gałką muszkatołową i
ostrą papryką. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Formę keksówkę wysmarować
smalcem i wysypać
bułką tartą.
Słoninę pokroić w cieniutkie plasterki i wyłożyć nimi dno formy, następnie przełożyć do formy masę
pasztetową i dokładnie docisnąć, by nie zostały wewnątrz pęcherzyki powietrza. Wyrównać wierzch i wysmarować go zimną
wodą. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 190°C. Wierzch powinien się ładnie zrumienić. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pasztet do całkowitego wystygnięcia.
