Wykonanie
Przepis na zupę "od
serca" powstał z przypadku. Gdy nie mam pomysłu na obiad, zwykle przeglądam zawartość lodówki i z tego, co w niej mam, tworzę danie. Tak było i tym razem.Zupa "od
serca" jest sycąca, kaloryczna i bardzo dobra. Idealna na zimowe dni. Nazwałam ją tak, przez kalorie, które zawiera i z okazji nadchodzących Walentynek. Bowiem, w takiej zupie z pewnością zasmakuje siękażdy mężczyzna.

Składniki:

3
ziemniakizielona część
pora (ok. 10 cm)2 litry
wodykostka rosołowaliść
lubczyku do smaku3
ziela angielskie1
liść laurowybazylia otarta10 dag
boczku wędzonego10 dag
kiełbasy swojskiej1
pomidor2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegosól morskapieprzZiemniaki pokroić w kostkę.
Pora posiekać w krążki. Zagotować
bulion z
wody i
kostki rosołowej. Wrzucić
ziemniaki i
pora, dodać
ziele angielskie,
liść laurowy.
Boczek pokroić w kosteczkę,
kiełbasę w plasterki,
pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Boczek i
kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć lekko, dodać
pomidora, pokrojony
czosnek i
bazylię, podsmażyć. Gdy
ziemniaki będą miękkie, dodać zawartość patelni, łyżeczkę koncentratu do koloru, doprawić
solą morską, liściem
lubczyku i
pieprzem.