Wykonanie
Kolejny przepis z wykorzystaniem
cukinii. To warzywo nadaje się do przeróżnych dań. Dziś, zapiekanka ziemniaczana z
cukinią i
papryką .


Składniki:8 dużych
młodych ziemniaków, ugotowanych1 średnia
cukinia1
papryka, u mnie zielonapół laski
kiełbasy swojskiej1 duża
cebula4 ząbki
czosnkuszczypiorekkoperek10 dag
sera żółtego2
jajka0,5 szklanki
śmietany słodkiej
pieprzprzyprawy:
słodka papryka, ulubione
zioła, lub
suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiemolej rzepakowyUgotowane i lekko wystudzone
ziemniaki pokroić w plastry, tak samo
kiełbasę.
Cukinię i
paprykę w słupki.
Cebulę w
pióra,
czosnek wycisnąć.
Paprykę podsmażyć na
oleju,
potem dodać
cukinię.
Cebulę i
czosnek zeszklić na
oleju, dodać
kiełbasę, podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę
oleju, układać warstwami składniki. Pierwsza warstwa
ziemniaki, druga
cukinia z
papryką, trzecia
kiełbasa z
cebulą i
czosnkiem, przykryć
ziemniakami i posypać
koperkiem i
szczypiorkiem. Zrobić sos: roztrzepać dwa jaka ze
śmietaną, dodać
przyprawy. Zalać zapiekankę. Posypać
startym serem. Zapiekać 20-25 minut w 180 st. C.