Wykonanie

Wiem z telewizyjnych reklam, że dostępne są w sprzedaży tajemnicze dodatki do pieczenia czy też smażenia
mięsa, dzięki którym pozostaje ono soczyste. Zachwalają je na szklanym ekranie panowie, tytułowani jako mistrzowie lub szefowie kuchni. W każdym razie z przekazu wynika, że znają się na rzeczy od strony profesjonalnej. Trudno nie uwierzyć w soczystość przedstawianego
kurczaka, skoro występujący w reklamie Kucharz Zawodowiec ukazuje ten fakt swą nie pozostawiającą wątpliwości mimiką.Zła Królowa
wierzy, że prezentowane w ten sposób produkty są skuteczne. Nie wie jednak, co one robią w rękach kulinarnych specjalistów, skoro skromny amator, jakim jest ona sama, potrafi uzyskać efekt soczystości kurczaczego filetu nie używając ani jednej dedykowanej specjalnie do tego celu substancji.Kulinarni Mistrzowie powinni wiedzieć, jakie znaczenie dla osiągnięcia celu ma odpowiednia panierka. Skoro tak, nie rozumiem dlaczego nie tłumaczą jak zrobić ją najprościej. Zamiast tego wysyłają za pośrednictwem telewizora innych, mniej oświeconych kucharzy do sklepu, by kupili coś, bez czego rzekomo ani rusz.Zła Królowa cechuje się prostolinijnością a wymyślność pozostawia bardziej uzdolnionym od siebie. Z tego powodu soczystego
kurczaka wykonuje w sposób bezpretensjonalny, ale za to bardzo szybki. Do tego od razu z
sałatką i sama nie wie kiedy obiad ma gotowy, takie to łatwe jest. Soczyste również, oczywiście.Składniki sałatki:2 duże zielone
ogórki1
czerwona papryka1 łyżeczka
cukru1/2 szklanki
jogurtu bałkańskiegoSkładniki pozostałej części obiadu:1 podwójny
filet z kurczaka2
jajka1 duża łyżka tartego
parmezanu1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
curry w proszku lub innej ulubionej
przyprawydodatkowo:
sól i
pieprz,
olej i 1 łyżka
masła do smażenia
Ogórki obrać i poszatkować za pomocą tarki do jarzyn na cienkie plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienna i pokroić ją w kostkę. Wszystko razem wymieszać i posolić. Dodać
cukier. Odstawić.
Mięso umyć i osuszyć. Każdą z dwóch części filetu przekroić nożem w płaszczyźnie horyzontalnej, o tak:

W ten sposób powstaną 4 kawałki
mięsa. Każdy z nich należy dokładnie posolić z obu tron.
Jajka roztrzepać widelcem, dodając
ser. Posolić do smaku.
Mąkę wysypać na talerz i dodać
curry.

Wymieszać.

Na patelni rozgrzać mocno
olej.
Mięso obtoczyć w
mące, przyciskając mocno tak, by
mąka dokładnie przykleiła się do
kurczaka a następnie wypanierować
kurczaka w
jajku z
serem.Gdy
olej na patelni jest gorący, dodać do niego
masło. Gdy
masło się rozpuści położyć na patelni przygotowane
mięso, polać je resztą mieszaniny
jajkowo - serowej i smażyć krótko na dużej mocy palnika.

Gdy się zrumieni odwrócić i smażyć dalej na małej mocy przez 10 - 12 minut. Podczas smażenia patelni nie należy przykrywać pokrywką.

W czasie gdy
kurczak się smaży odcisnąć
wodę, która pojawi się na dnie naczynia z
sałatką. Doprawić
pieprzem i jeśli trzeba również
solą, dodać
jogurt, wymieszać i gotowe.

Jedno z drugim smakuje bardzo dobrze i dość ładnie wygląda

a
mięso bez wątpienia jest soczyste.

Można je podgrzać i podać następnego dnia. W takim przypadku należy użyć tylko
masła, bez
oleju a patelnię trzeba przykryć pokrywką. Podgrzewanie powinno odbywać się najpierw na średniej a później na małej mocy palnika.