Wykonanie
Drożdżowe ruloniki z
parówką i dodatkami, niby Hot Dogi.

ok. 50 dag
mąkipół szklanki
mlekapół szklanki
wodypół szklanki
oleju1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko4 dag świeżych
drożdżyDodatkowo:10 szt.
parówekok. 15 dag
żółtego sera1-2
ogórki konserwowepół
czerwonej paprykipieprz,
oregano,
bazyliaketchup1
żółtko + kilka łyżek
mleka do smarowaniaW naczyniu wymieszać
mąkę z
solą. Zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże,posypać je
cukrem. Wymieszać
mleko z
wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na
drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby
drożdże ruszyły. Wlać pozostałą część płynu, wbić
jajko, zarobić, a następnie dodać
olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość.
Ser zetrzeć na grubej tarce,
ogórki i
paprykę pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Ciasto wyłożyć blat obsypany
mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części. Na brzegu każdego kawałka położyć
parówkę i pozostałe dodatki. Zwijać rulony podobnie jak
rogale, końcówki zawinąć pod spód. Każdy smarować z wierzchu mieszaniną
mleka i
żółtka. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pozostawić na chwilę aby podrosły, następnie upiec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Przestudzić, po czym przekroić każdy rulonik w poprzek na dwie połówki i wcisnąć
ketchup.