Wykonanie

Wczoraj kilka osób na fb poprosiło mnie o przepis na paszteciki. Niewiele myśląc postanowiłam go umieścić na blogu, może są jeszcze inni chętni? Te paszteciki robiła zawsze moja babcia, a ja je uwielbiam po dziś dzień - tym bardziej, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Do dzieła więc, jeszcze zdążycie przed sylwestrową nocą ;-)SKŁADNIKICiasto:1 kg
mąki pszennej70 g
drożdży2 kostki
margaryny400 g
śmietany2 całe
jajka2
żółtka
Margarynę dokładnie rozkruszamy z
mąką - musi powstać coś, co konsystencją przypomina mokry piasek.
Drożdże dokładnie mieszamy ze
śmietaną (jedno i drugie musi
mieć temperaturę pokojową), następnie przelewamy do
mąki z
margaryną, dodajemy
jajka i
żółtka. Zagniatamy ciasto - powinno
mieć konsystencję ciasta pierogowego.Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym
jajkiem (możecie też posypać wierzch
makiem lub
kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików.

Moje propozycje farszu:1.Gotowane
mięso z 4 udek, 1/2 kg
pieczarek, 2
cebule, 2 łyżki
oleju, 2
jajka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Cebulę i
pieczarki kroimy i podsmażamy na
oleju, a następnie razem z
mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy
jajka,
przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.2.1/2 kg
pieczarek, 1/2 kg
kapusty kiszonej, 2
cebule, 2
listki laurowe, 2
ziela angielskie, 4 łyżki
oleju,
sól,
pieprz.
Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany
olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki i nadal dusimy aż
kapusta zmięknie. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Możecie też wykorzystać każdy inny farsz jaki lubicie, np. taki, który wykorzystujecie w krokietach :-)