Wykonanie

Pyszny... sam pomysł na upieczenie
sera zaczerpnęłam oglądając "Doradcę smaku", ale tam był podany w wersji słodkiej, z karmelizowanym
jabłkiem. Ja zdecydowałam się na wersję z
kurczakiem - ot taka zachcianka :-) A wyszło rewelacyjnie, bo choć
ser jest dość tłusty, to w wersji pieczonej jednak mniej... a w towarzystwie wszystkich tych dodatków stanowi danie idealne... jeszcze tylko kieliszek
wina, obowiązkowo białego i czego chcieć więcej?W zasadzie to coś by się znalazło... ale o tym przy innej okazji ;-)SKŁADNIKI2
serki camembert1 pojedynczy
filet z kurczaka1 łyżka
sezamu1 łyżeczka
currysól,
pieprzmielona
ostra paprykaNa
sałatkę:50 g
szpinaku2 łyżki
suszonej żurawiny1
pomarańcza (słodka)1/2 łyżki
octu jabłkowego1/2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
cukierDodatkowo:
słonecznik, dowolne
owoce do dekoracji

Fileta myjemy i kroimy w cienkie paski. Wkładamy do miski, dodajemy
sezam i
przyprawy - dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki
mięsa dokładne się oblepiły dodatkami. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do chwili aż
mięso będzie miękkie. Ja smażyłam na suchej patelni, ale jeśli się tego obawiacie, to rozprowadźcie na dnie patelni pędzelkiem odrobinę
oleju, nie dużo, żeby
mięso nim nie ociekało :-(
Szpinak myjemy, odcinamy ogonki, a listki kroimy w cienkie paseczki.
Pomarańczę obieramy i wycinamy z niej cząstki bez białych błonek -
róbcie to nad salaterką, bo sok który będzie spływał też będzie potrzebny. Cząstki dodajemy do
szpinaku, a do soku dodajemy
oliwę,
ocet i
przyprawy. Przygotowany sos dodajemy do sałatki, dosypujemy
żurawinę, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
Słonecznik wsypujemy na suchą, silnie rozgrzaną patelnię i przez chwilę prażymy cały czas mieszając. Musicie uważać żeby ziarna nie stały się bardzo brązowe, bo będą gorzkie :-(

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne odwracamy do góry dnem i kładziemy na nim
serki, a następnie wstawiamy do piekarnika. Taki sposób umieszczenia
serków spowoduje, ze ciepło będzie do nich docierało ze wszystkich stron, jeśli będą "obudowane" ściankami naczynia, będą się grzały nierównomiernie :-( Pieczemy
serki przez 5 - 6, a następnie wyjmujemy, delikatnie przekładamy na drugą stronę i znów pieczemy kolejne 5 - 6 minut. Wyjmujemy, przekładamy na talerz i odcinamy górę - tak jakbyście odcinali wieczko. Na gorących serkach układamy kawałki
mięsa (też gorącego), a na nich
sałatkę. Całość posypujemy
słonecznikiem i dekorujemy
owocami.