Wykonanie

Przepis na to ciasto posiadam od niepamiętnych czasów i od równie dawna piekę je kilka
razy w roku :-) Dlaczego? Bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wszyscy się nim zajadają - jest delikatnie wilgotne i niesamowicie pachnie piernikiem... Dlatego tak często pojawia się na naszym
stole w zastępstwie tradycyjnego piernika :-) Jeśli nie macie
serca właśnie do takiego, tradycyjnego ciasta, proponuję Wam tę babkę - znakomicie się sprawdzi :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka2
jajka3/4 szklanki
oleju2 łyżki
dżemu lub powideł1 łyżka
cynamonu1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie dowolne
bakalie, powidła do przełożenia,
cukier puder do posypaniadodatkowo: tłuszcz i
bułka tarta do formy
Mąkę,
cukier,
kakao,
cynamon, proszek i
sodę mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko przez chwilę miksujemy razem. Na koniec możecie dodać
bakalie. Gotowe ciasto wlewamy do foremki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczoną i wystudzoną babkę możecie posypać
cukrem pudrem lub polać
czekoladą, a jeśli piekliście ją w blaszce innej niż typowo babkowa to możecie również przełożyć ją powidłami - jeszcze bardziej będzie przypominała piernik :-)