Wykonanie
« Powrót  Bigos
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 9SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kwaszona 1 kilogramów
słodka kapusta 1 kilogramów
wieprzowina 750 gramów
wołowina 500 gramów
boczek wędzony 500 gramów
słonina 300 gramów
cebula 4 sztuksurowe
śliwki 150 gramów
listek laurowy 2 listków
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
kiełbasa 200 gramówWykonanie:
Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Oczyścić
boczek, pokroić na cienkie plastry, oczyszczoną
słoninę pokroić w kostkę.
Słoninę i
wędzony boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu podrumienić
cebulę pokrojoną w kostkę i
mięso.
Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć drobno poszatkować i połączyć
kapustę z kwaszoną.W dużym emaliowym garnku układać warstwami
kapustę,
mięso,
cebulę i skwarki oraz umyte i pokrojone w paski
śliwki suszone. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli, przez 4-5 dni po około 4 godziny uważając aby bigos się nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać
liść laurowy. Gotowy bigos przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukremUwagi:
Wieprzowina najlepsza od
szynki. Dobre efekty smakowe dodaje czerwone
wytrawne wino(1 szklanka) wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos w kamiennym garnku lub weckach: wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut i lekko zapiec.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaWigiliaKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pyszne, tradyjnie polskie danie;)Autor: warmaxData: 2009-02-02mieszkam na Warmii-ale urodziłem się na Galicji....dla mnie
Kapusta bez
kminku jest nieporuzeniem/majeranek ?!/wino-1,1,5-takjałowiec-tak,studzenie i mrożenie iznowu duszenie-tak....i znowu...i znowu ale bez kminku??????????!!!!!!!!!!!Autor: elunia8762Data: 2008-12-20popieram bigos powinien miec kilka dni wtedy jest najlepszy:)Autor: FloressData: 2008-12-11Bigos musi się gotować przez kilka dni, wtedy jest najlepszy ;) I tylko z
kiszonej kapusty, bez słodkiej. No i najlepiej jak najwięcej gatunków
mięs. Mmmmm, nie
mogę się doczekać ;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: