ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 9SkładnikLogo Ilość Czegokapusta kwaszona 1 kilogramówsłodka kapusta 1 kilogramówwieprzowina 750 gramówwołowina 500 gramówboczek wędzony 500 gramówsłonina 300 gramówcebula 4 sztuksurowe śliwki 150 gramówlistek laurowy 2 listkówcukier według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniakiełbasa 200 gramówWykonanie:Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Oczyścić boczek, pokroić na cienkie plastry, oczyszczoną słoninę pokroić w kostkę. Słoninę i wędzony boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu podrumienić cebulę pokrojoną w kostkę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć drobno poszatkować i połączyć kapustę z kwaszoną.W dużym emaliowym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrojone w paski śliwki suszone. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli, przez 4-5 dni po około 4 godziny uważając aby bigos się nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukremUwagi:Wieprzowina najlepsza od szynki. Dobre efekty smakowe dodaje czerwone wytrawne wino(1 szklanka) wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos w kamiennym garnku lub weckach: wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut i lekko zapiec.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaPotrawy z MięsaWigiliaKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pyszne, tradyjnie polskie danie;)Autor: warmaxData: 2009-02-02mieszkam na Warmii-ale urodziłem się na Galicji....dla mnie Kapusta bez kminku jest nieporuzeniem/majeranek ?!/wino-1,1,5-takjałowiec-tak,studzenie i mrożenie iznowu duszenie-tak....i znowu...i znowu ale bez kminku??????????!!!!!!!!!!!Autor: elunia8762Data: 2008-12-20popieram bigos powinien miec kilka dni wtedy jest najlepszy:)Autor: FloressData: 2008-12-11Bigos musi się gotować przez kilka dni, wtedy jest najlepszy ;) I tylko z kiszonej kapusty, bez słodkiej. No i najlepiej jak najwięcej gatunków mięs. Mmmmm, nie mogę się doczekać ;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: