ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 czerwca 2014 r. Czerwiec, to sezon truskawkowy. Dlatego polecam wyjątkowy tort, w którym przewijają się czekolada, prażone migdały, bita śmietana i truskawki. Właśnie te proste składniki czynią go doskonałym. Puszysty biszkopt fantastycznie łączy się z musem truskawkowym i bitą śmietaną, do tego spore kawałki owoców, starta czekolada wieńcząca wierzch i boki obłożone prażonymi migdałami. To ciastko przygotowałam nauroczystość rodzinną, nie chcę się chwalić, ale goście naprawdę zachwalali i prosili o dokładkę. Z tego rozbiegu nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, ale obiecuję, że wnętrze tej delicji wkrótce pokażę. Chociaż zdjęcia nie oddają na 100 % jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis:)))Tort Stracciatella z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca .Fantazyjny tort stracciatella z truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 14-15Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:adaptacja przepisu - Kwestia Smaku :)))Biszkopt:jajka : 7cukier : 1 szklankamąka pszenna tortowa : 1 szklankamąka ziemniaczana : 1/3 szklankiPrzełożenie:truskawki : ok. 500 gMus:truskawki : 200 gżelatyna : 1 łyżeczkaBita śmietana:śmietanka kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna (używam Łaciatej): 1 litrcukier : 1/2 szklankiżelatyna : 2 łyżeczkiDekoracja:gorzka czekolada : 150 gprażone płatki migdałów : 150 gcukier puder : do przyprószenia całościPrzygotowanie:Biszkopt:dno wysokiej, prostokątnej formy o wymiarach 21 cm * 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia boków, niczym nie smaruję, ani nie wysypujęmąkę pszenną przesiewam razem z ziemniaczaną i mieszampiekarnik nagrzewam do 170oCoddzielam żółtka od białekbiałka ubijam na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spieniąstopniowo zwiększam obroty miksera i dodaję po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu)białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczącewciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z białkami)dodaję przesiane mąki (najlepiej w trzech partiach) i mieszam je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki (można szpatułką) z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej pianyim mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkoptciasto wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę do suchego patyczka ok. 40 minutod razu wyjmuję tortownicę z piekarnika i energicznie odstawiam ją na blat (rzucam z wysokości około 40 cm)studzę biszkopt - można upiec dzień wcześniej, wystudzić i przechowywać w formie pod przykryciem ze ściereczki, pozostawić w temperaturze pokojowejMus:truskawki na mus wkładam do rondelka i miksuję na gładki mus, ustawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania odstawiam z ognia i wsypuję żelatynę, mieszam energicznie, aż cała żelatyna się rozpuścistudzę i czekam około 1/2 godziny przed nałożeniem, aż nieco zgęstniejenożem oddzielam boki biszkoptu od formy i wykładam biszkopt do góry dnem na deskę (blat), wyścielony papierem do pieczeniaodklejam papier z biszkoptu, ostrym nożem kroję biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy okrągłej tortownicy 23-24 cm )Bita śmietana: w małym rondelku gotuję 1/4 szklanki wody, odstawiam z ognia, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzębardzo zimną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywną pianę, następnie miksuję z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną na desce układam pierwszy blat tortu i polewam go połową musu, smaruję po całej powierzchniukładam połówki truskawek i przykrywam 1/3 ubitej śmietankikładę drugi blat, powtarzam mus, truskawki i 1/3 bitej śmietanyresztę śmietany rozprowadzam na bokach tortuboki obsypuję płatkami migdałów, na wierzch ścieram ciemną czekoladę (nożem od gładkiej strony, trzymając nóż prostopadle do tabliczki)
tort posypuję solidną porcją cukru pudru
Smacznego !!!