ßßß Cookit - przepis na Tort Stracciatella z truskawkami

Tort Stracciatella z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 czerwca 2014 r. Czerwiec, to sezon truskawkowy. Dlatego polecam wyjątkowy tort, w którym przewijają się czekolada, prażone migdały, bita śmietana i truskawki. Właśnie te proste składniki czynią go doskonałym. Puszysty biszkopt fantastycznie łączy się z musem truskawkowym i bitą śmietaną, do tego spore kawałki owoców, starta czekolada wieńcząca wierzch i boki obłożone prażonymi migdałami. To ciastko przygotowałam na
uroczystość rodzinną, nie chcę się chwalić, ale goście naprawdę zachwalali i prosili o dokładkę. Z tego rozbiegu nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, ale obiecuję, że wnętrze tej delicji wkrótce pokażę. Chociaż zdjęcia nie oddają na 100 % jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis:)))
Tort Stracciatella z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca .
Fantazyjny tort stracciatella z truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :)))
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 14-15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
adaptacja przepisu - Kwestia Smaku :)))
Biszkopt:
jajka : 7
cukier : 1 szklanka
mąka pszenna tortowa : 1 szklanka
mąka ziemniaczana : 1/3 szklanki
Przełożenie:
truskawki : ok. 500 g
Mus:
truskawki : 200 g
żelatyna : 1 łyżeczka
Bita śmietana:
śmietanka kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna (używam Łaciatej): 1 litr
cukier : 1/2 szklanki
żelatyna : 2 łyżeczki
Dekoracja:
gorzka czekolada : 150 g
prażone płatki migdałów : 150 g
cukier puder : do przyprószenia całości
Przygotowanie:
Biszkopt:
dno wysokiej, prostokątnej formy o wymiarach 21 cm * 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia boków, niczym nie smaruję, ani nie wysypuję
mąkę pszenną przesiewam razem z ziemniaczaną i mieszam
piekarnik nagrzewam do 170oC
oddzielam żółtka od białek
białka ubijam na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spienią
stopniowo zwiększam obroty miksera i dodaję po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu)
białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące
wciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z białkami)
dodaję przesiane mąki (najlepiej w trzech partiach) i mieszam je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki (można szpatułką) z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany
im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt
ciasto wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika
piekę do suchego patyczka ok. 40 minut
od razu wyjmuję tortownicę z piekarnika i energicznie odstawiam ją na blat (rzucam z wysokości około 40 cm)
studzę biszkopt - można upiec dzień wcześniej, wystudzić i przechowywać w formie pod przykryciem ze ściereczki, pozostawić w temperaturze pokojowej
Mus:
truskawki na mus wkładam do rondelka i miksuję na gładki mus, ustawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania odstawiam z ognia i wsypuję żelatynę, mieszam energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści
studzę i czekam około 1/2 godziny przed nałożeniem, aż nieco zgęstnieje
nożem oddzielam boki biszkoptu od formy i wykładam biszkopt do góry dnem na deskę (blat), wyścielony papierem do pieczenia
odklejam papier z biszkoptu, ostrym nożem kroję biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy okrągłej tortownicy 23-24 cm )
Bita śmietana: w małym rondelku gotuję 1/4 szklanki wody, odstawiam z ognia, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę
bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywną pianę, następnie miksuję z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną na desce układam pierwszy blat tortu i polewam go połową musu, smaruję po całej powierzchni
układam połówki truskawek i przykrywam 1/3 ubitej śmietanki
kładę drugi blat, powtarzam mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany
resztę śmietany rozprowadzam na bokach tortu
boki obsypuję płatkami migdałów, na wierzch ścieram ciemną czekoladę (nożem od gładkiej strony, trzymając nóż prostopadle do tabliczki)
tort posypuję solidną porcją cukru pudru
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/06/tort-stracciatella-z-truskawkami.html