Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 10 czerwca 2014 r. Czerwiec, to sezon
truskawkowy. Dlatego polecam wyjątkowy tort, w którym przewijają się
czekolada, prażone
migdały,
bita śmietana i
truskawki. Właśnie te proste składniki czynią go doskonałym. Puszysty
biszkopt fantastycznie łączy się z musem
truskawkowym i
bitą śmietaną, do tego spore kawałki
owoców, starta
czekolada wieńcząca wierzch i boki obłożone prażonymi
migdałami. To
ciastko przygotowałam nauroczystość rodzinną, nie chcę się chwalić, ale goście naprawdę zachwalali i prosili o dokładkę. Z tego rozbiegu nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, ale obiecuję, że wnętrze tej delicji wkrótce pokażę. Chociaż zdjęcia nie oddają na 100 % jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis:)))Tort Stracciatella z
truskawkami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca .Fantazyjny tort stracciatella z
truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 14-15Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:adaptacja przepisu - Kwestia Smaku :)))
Biszkopt:
jajka : 7
cukier : 1 szklanka
mąka pszenna tortowa : 1 szklanka
mąka ziemniaczana : 1/3 szklankiPrzełożenie:
truskawki : ok. 500 gMus:
truskawki : 200 g
żelatyna : 1 łyżeczka
Bita śmietana:
śmietanka kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna (używam Łaciatej): 1 litr
cukier : 1/2 szklanki
żelatyna : 2 łyżeczkiDekoracja:
gorzka czekolada : 150 gprażone
płatki migdałów : 150 g
cukier puder : do przyprószenia całościPrzygotowanie:
Biszkopt:dno wysokiej, prostokątnej formy o wymiarach 21 cm * 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia
boków, niczym nie smaruję, ani nie wysypuję
mąkę pszenną przesiewam razem z ziemniaczaną i mieszampiekarnik nagrzewam do 170oCoddzielam
żółtka od
białekbiałka ubijam na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spieniąstopniowo zwiększam obroty miksera i dodaję po łyżce
cukier (w krótkich odstępach czasu)
białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczącewciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane
żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z
białkami)dodaję przesiane
mąki (najlepiej w
trzech partiach) i mieszam je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki (można szpatułką) z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej pianyim mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkoptciasto wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę do suchego patyczka ok. 40 minutod razu wyjmuję tortownicę z piekarnika i energicznie odstawiam ją na blat (rzucam z wysokości około 40 cm)studzę
biszkopt - można upiec dzień wcześniej, wystudzić i przechowywać w formie pod przykryciem ze ściereczki, pozostawić w temperaturze pokojowejMus:
truskawki na mus wkładam do rondelka i miksuję na gładki mus, ustawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania odstawiam z ognia i wsypuję
żelatynę, mieszam energicznie, aż cała
żelatyna się rozpuścistudzę i czekam około 1/2 godziny przed nałożeniem, aż nieco zgęstniejenożem oddzielam boki
biszkoptu od formy i wykładam
biszkopt do góry dnem na deskę (blat), wyścielony papierem do pieczeniaodklejam papier z
biszkoptu,
ostrym nożem kroję
biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy okrągłej tortownicy 23-24 cm )
Bita śmietana: w małym rondelku gotuję 1/4 szklanki
wody, odstawiam z ognia, wsypuję
żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzębardzo zimną
śmietankę kremówkę ubijam z
cukrem na sztywną pianę, następnie miksuję z ostudzoną ale wciąż płynną
żelatyną na desce układam pierwszy blat
tortu i polewam go połową musu, smaruję po całej powierzchniukładam połówki
truskawek i przykrywam 1/3 ubitej
śmietankikładę drugi blat, powtarzam mus,
truskawki i 1/3
bitej śmietanyresztę
śmietany rozprowadzam na bokach
tortuboki obsypuję
płatkami migdałów, na wierzch ścieram ciemną
czekoladę (nożem od gładkiej strony, trzymając nóż prostopadle do tabliczki)

tort posypuję solidną porcją
cukru pudru
Smacznego !!!